Moczysz kotlety schabowe w mleku i cebuli? Mamy lepszy patent, nie wymaga wysiłku
Kotlety schabowe są doskonałym sposobem na szybki i smaczny obiad. Polacy uwielbiają je od wielu lat, a metoda ich gotowania nie zmieniła się zbytnio na przestrzeni dziesięcioleci. Poniżej prezentujemy metodę marynowania schabu, która zaoszczędzi wam mnóstwo czasu.
Jeśli więc brakuje ci czasu, a domownicy wymagają od ciebie przygotowania pożywnego posiłku, nie męcz się z wielogodzinnym marynowaniem w mleku i cebuli. Ten sposób działa, lecz ilość czasu jaka jest do niego potrzebna, skutecznie odstrasza.
Kotlety schabowe w ekspresowym tempie
Gotowanie powinno być przyjemnością. Warto poznawać zupełnie nowe smaki i aromaty, które otwierają oczy na kompletnie innowatorskie horyzonty. Zamiana cebuli na jajko jest jedną z metod, która zupełnie zmienia spojrzenie na domowe gotowanie.
Dzięki niej schabowe przygotujesz w mniej niż półtorej godziny. Enzymy w jajku przyspieszają zmiękczanie włókien mięsa, a delikatna zasadowość mleka sprawia, że kawałki schabu kruszeją. Już pierwszy kęs będzie czymś genialnym, co na zawsze utkwi w twojej pamięci.
Poszukujesz więcej ciekawych wiadomości ze świata gastronomii? W tym artykule piszemy o godzinach dla seniorów. Tutaj wyjawiamy triki Darii Ładochy na najlepszą lasagnę.
Przepis na najszybsze marynowane schabowe
Składniki:
-
5 plastrów schabu
-
2-3 jajka
-
2 łyżki mleka
-
bułka tarta
-
przyprawy: sól i pieprz
-
olej słonecznikowy lub smalec do smażenia
Zacznij od dokładnego rozbicia kawałków schabu. Włóż je pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i zacznij delikatnie uderzać je tłuczkiem do mięsa. Idealna grubość zostanie osiągnięta, gdy najgrubsza część kotleta nie będzie przekraczała 0.5 cm.
Jajka wymieszaj wraz z mlekiem, dopraw je solą i pieprzem, a następnie włóż do nich schab. Idealny czas marynowania wynosi 1 godzinę, lecz jeśli chce się zjeść je jak najszybciej, 20 minut w zupełności wystarczy.
Zapanieruj mięso w bułce tartej i otrzep z nadmiaru panierki. Następnie podgrzej wybrany rodzaj tłuszczu na patelni i zacznij smażyć schabowe. Gdy z obu stron osiągną złoty kolor, są gotowe do podania. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wyrzucasz fusy z kawy? Błąd, możesz dzięki nim zaoszczędzić sporą sumę pieniędzy
-
W jaki sposób odróżnić słodkie mandarynki od kwaśnych? Nie ma nic prostszego
Źródło: wp.pl
Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis:
[EMBED-10]