Smakosze.pl Przepisy Moczysz kotlety schabowe w mleku i cebuli? Mamy lepszy patent, nie wymaga wysiłku
pixabay.com/ReinhardThrainer

Moczysz kotlety schabowe w mleku i cebuli? Mamy lepszy patent, nie wymaga wysiłku

11 stycznia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety schabowe są doskonałym sposobem na szybki i smaczny obiad. Polacy uwielbiają je od wielu lat, a metoda ich gotowania nie zmieniła się zbytnio na przestrzeni dziesięcioleci. Poniżej prezentujemy metodę marynowania schabu, która zaoszczędzi wam mnóstwo czasu.

Jeśli więc brakuje ci czasu, a domownicy wymagają od ciebie przygotowania pożywnego posiłku, nie męcz się z wielogodzinnym marynowaniem w mleku i cebuli. Ten sposób działa, lecz ilość czasu jaka jest do niego potrzebna, skutecznie odstrasza.

Kotlety schabowe w ekspresowym tempie

Gotowanie powinno być przyjemnością. Warto poznawać zupełnie nowe smaki i aromaty, które otwierają oczy na kompletnie innowatorskie horyzonty. Zamiana cebuli na jajko jest jedną z metod, która zupełnie zmienia spojrzenie na domowe gotowanie.

Dzięki niej schabowe przygotujesz w mniej niż półtorej godziny. Enzymy w jajku przyspieszają zmiękczanie włókien mięsa, a delikatna zasadowość mleka sprawia, że kawałki schabu kruszeją. Już pierwszy kęs będzie czymś genialnym, co na zawsze utkwi w twojej pamięci.

Poszukujesz więcej ciekawych wiadomości ze świata gastronomii? W tym artykule piszemy o godzinach dla seniorów. Tutaj wyjawiamy triki Darii Ładochy na najlepszą lasagnę.

Przepis na najszybsze marynowane schabowe

Składniki:

  • 5 plastrów schabu

  • 2-3 jajka

  • 2 łyżki mleka

  • bułka tarta

  • przyprawy: sól i pieprz

  • olej słonecznikowy lub smalec do smażenia

Zacznij od dokładnego rozbicia kawałków schabu. Włóż je pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i zacznij delikatnie uderzać je tłuczkiem do mięsa. Idealna grubość zostanie osiągnięta, gdy najgrubsza część kotleta nie będzie przekraczała 0.5 cm.

Jajka wymieszaj wraz z mlekiem, dopraw je solą i pieprzem, a następnie włóż do nich schab. Idealny czas marynowania wynosi 1 godzinę, lecz jeśli chce się zjeść je jak najszybciej, 20 minut w zupełności wystarczy.

Zapanieruj mięso w bułce tartej i otrzep z nadmiaru panierki. Następnie podgrzej wybrany rodzaj tłuszczu na patelni i zacznij smażyć schabowe. Gdy z obu stron osiągną złoty kolor, są gotowe do podania. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis:

[EMBED-10]

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail adam.moskal@iberion.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy