Lasagnepixabay.com/angelorosa; TRICOLORS/East News

Dzięki trikom Darii Ładochy zrobisz najpyszniejszą lasagne w swoim życiu. Palce lizać

Lasagne może wydawać się skomplikowanym daniem. Trudności napotykamy już w trakcie przygotowywania samego makaronu. Daria Ładocha podzieliła się w "Dzień Dobry TVN" swoimi trickami, które usprawnią przygotowanie tej pysznej, włoskiej potrawy. Przede wszystkim nie zawsze musimy gotować makaron do lasagne. Wszystko zależy od tego, z jakimi składnikami ją podajemy.

Lasagne jest klasycznym przepisem, który wywodzi się z kuchni włoskiej. Miłość do makaronu nie kończy się jednak na gorącej Italii. W Polsce często przygotowujemy obiady czy wytrawne kolacje na bazie mącznego składnika. Niedawno pisaliśmy o przepisie na błyskawiczne spaghetti. Znajdziecie go tutaj.

Jeśli chodzi o klasycznego, makaronowego przekładańca, wielu smakoszom jego przygotowanie spędza sen z powiek. Wszystko z uwagi na czasochłonność tego zadania oraz problem z idealnym ugotowaniem makaronu. Przy gotowaniu lasagne korzystamy zazwyczaj z płatów makaronowych. Pierwsze trudności pojawiają się już na tym etapie.

W kuchni "Dzień Dobry TVN" blogerka kulinarna, Daria Ładocha, podzieliła się z widzami swoimi sposobami na przygotowanie lasagne. Zaprezentowała wersję klasyczną z mięsem, sosem bolońskim i beszamelem, wersję wegańską oraz wersję rybną z warzywami. W jaki sposób przygotować idealną lasagne?

Lasagne potrzebuje czasu, żeby osiągnąć idealny smak

Etapy przygotowywania tego dania są ściśle określone i jak podkreśla blogerka, trzeba dać lasagne czas.Przygotowanie sosu bolońskiego może zająć nam od dwóch do nawet trzech godzin. Chodzi o to, żeby wszystkie składniki idealnie się poddusiły i puściły do sosu swój smak, ale i aromat.

Jak skutecznie oczyścić wątrobę z toksyn? Pomogą niezawodne ziołaJak skutecznie oczyścić wątrobę z toksyn? Pomogą niezawodne ziołaCzytaj dalej

Pierwszą wskazówką jest zatem cierpliwość. Z pewnością idealny smak zrekompensuje nam długie godziny w kuchni. Jeśli chodzi o klasyczną lasagne, podajemy ją zazwyczaj z dodatkiem sosu beszamelowego.

To nic innego jak klasyczna zasmażka zrobiona na bazie masła, mąki oraz mleka. Przygotowanie perfekcyjnego sosu należy zacząć od roztopienia na patelni masła i przesmażenia go z mąką. Następnie dodajemy porcjami mleko, energicznie mieszając całość. Przyprawą, której nie może zabraknąć, jest oczywiście sól, ale i gałka muszkatołowa. Ładocha stwierdziła, że według niej gałka jest obowiązkowym składnikiem tradycyjnego beszamelu.

Lasagne możemy przygotować w kilku wersjach

Wśród propozycji Darii Ładochy znajduje się lasagne mięsna, warzywna oraz ta z dodatkiem łososia. Jeśli chodzi o przygotowanie klasycznej, do niej najlepiej użyć surowych płatów makaronu. Głównie dlatego, że całość będzie dochodzić długo w piekarniku i dzięki ilości sosu oraz mozarelli, makaron zdąży się sam ugotować. Jeśli chodzi o ugotowanie idealnego makaronu, pisaliśmy o tym w tym artykule.

Jeśli chodzi o lasagne wegetariańską, do jej przygotowania potrzebujemy grillowanych lub zblanszowanych warzyw al dente. To dlatego, że będą one jeszcze piekły się w piekarniku, a więc trzeba uniknąć rozgotowania się składników. Przy takiej lasagne sprawdzi się makaron już delikatnie ugotowany.Pozbawiając danie beszamelu czy dodatkowego tłuszczu, makaron nie zdoła się ugotować sam.

Znalazło się również coś dla fanów warzyw, ale i ryb. Idealna w smaku będzie lasagne z łososiem, którą możemy podać z grillowaną cukinią, porem oraz domowym sosem bolognese. W tym przypadku płaty również powinny być odrobinę podgotowane, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że lasagne wyjdzie miękka i idealna w smaku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowie.wpr.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

zdrowie.wprost.pl

Następny artykuł