Smakosze.pl
Lasagne

pixabay.com/angelorosa; TRICOLORS/East News

Dzięki trikom Darii Ładochy zrobisz najpyszniejszą lasagne w swoim życiu. Palce lizać

7 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Sara Karaszewska

Udostępnij:

Lasagne może wydawać się skomplikowanym daniem. Trudności napotykamy już w trakcie przygotowywania samego makaronu. Daria Ładocha podzieliła się w "Dzień Dobry TVN" swoimi trickami, które usprawnią przygotowanie tej pysznej, włoskiej potr

Lasagne jest klasycznym przepisem, który wywodzi się z kuchni włoskiej. Miłość do makaronu nie kończy się jednak na gorącej Italii. W Polsce często przygotowujemy obiady czy wytrawne kolacje na bazie mącznego składnika. Niedawno pisaliśmy o przepisie na błyskawiczne spaghetti. Znajdziecie go tutaj.

Jeśli chodzi o klasycznego, makaronowego przekładańca, wielu smakoszom jego przygotowanie spędza sen z powiek. Wszystko z uwagi na czasochłonność tego zadania oraz problem z idealnym ugotowaniem makaronu. Przy gotowaniu lasagne korzystamy zazwyczaj z płatów makaronowych. Pierwsze trudności pojawiają się już na tym etapie.

W kuchni "Dzień Dobry TVN" blogerka kulinarna, Daria Ładocha, podzieliła się z widzami swoimi sposobami na przygotowanie lasagne. Zaprezentowała wersję klasyczną z mięsem, sosem bolońskim i beszamelem, wersję wegańską oraz wersję rybną z warzywami. W jaki sposób przygotować idealną lasagne?

Lasagne potrzebuje czasu, żeby osiągnąć idealny smak

Etapy przygotowywania tego dania są ściśle określone i jak podkreśla blogerka, trzeba dać lasagne czas. Przygotowanie sosu bolońskiego może zająć nam od dwóch do nawet trzech godzin. Chodzi o to, żeby wszystkie składniki idealnie się poddusiły i puściły do sosu swój smak, ale i aromat.

Pierwszą wskazówką jest zatem cierpliwość. Z pewnością idealny smak zrekompensuje nam długie godziny w kuchni. Jeśli chodzi o klasyczną lasagne, podajemy ją zazwyczaj z dodatkiem sosu beszamelowego.

To nic innego jak klasyczna zasmażka zrobiona na bazie masła, mąki oraz mleka. Przygotowanie perfekcyjnego sosu należy zacząć od roztopienia na patelni masła i przesmażenia go z mąką. Następnie dodajemy porcjami mleko, energicznie mieszając całość. Przyprawą, której nie może zabraknąć, jest oczywiście sól, ale i gałka muszkatołowa. Ładocha stwierdziła, że według niej gałka jest obowiązkowym składnikiem tradycyjnego beszamelu.

Lasagne możemy przygotować w kilku wersjach 

Wśród propozycji Darii Ładochy znajduje się lasagne mięsna, warzywna oraz ta z dodatkiem łososia. Jeśli chodzi o przygotowanie klasycznej, do niej najlepiej użyć surowych płatów makaronu. Głównie dlatego, że całość będzie dochodzić długo w piekarniku i dzięki ilości sosu oraz mozarelli, makaron zdąży się sam ugotować. Jeśli chodzi o ugotowanie idealnego makaronu, pisaliśmy o tym w tym artykule.

Jeśli chodzi o lasagne wegetariańską, do jej przygotowania potrzebujemy grillowanych lub zblanszowanych warzyw al dente. To dlatego, że będą one jeszcze piekły się w piekarniku, a więc trzeba uniknąć rozgotowania się składników. Przy takiej lasagne sprawdzi się makaron już delikatnie ugotowany. Pozbawiając danie beszamelu czy dodatkowego tłuszczu, makaron nie zdoła się ugotować sam.

Znalazło się również coś dla fanów warzyw, ale i ryb. Idealna w smaku będzie lasagne z łososiem, którą możemy podać z grillowaną cukinią, porem oraz domowym sosem bolognese. W tym przypadku płaty również powinny być odrobinę podgotowane, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że lasagne wyjdzie miękka i idealna w smaku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowie.wpr.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

zdrowie.wprost.pl

Sara KaraszewskaAutor

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasjonuje się nie tylko gotowaniem, ale i muzyką oraz tematami związanymi z rozwojem osobistym. Studia na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna utwierdziły ją w przekonaniu, że pisanie to nie tylko pasja, ale i pomysł na życie. Nieustannie szkoli się z zakresu psychologii oraz social mediów. Gotowanie od zawsze było jej ulubioną formą spędzania czasu wolnego, a teraz związana jest z nim jej praca. Drugim kierunkiem studiów, które rozpoczęła, jest Zarządzanie ze specjalizacją Socjologia Biznesu i Mediów. Tematy marketingowe nie są jej obce, co sprawia, że w tematach biznesowych czuje się najlepiej.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem

Czytaj więcej >