Smakosze.pl Porady Czy można mrozić usmażone kotlety mielone i schabowe?
pixabay.com/ReinhardThrainer

Czy można mrozić usmażone kotlety mielone i schabowe?

11 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety schabowe oraz kotlety mielone są bez wątpliwości najpopularniejszymi daniami mięsnymi, jakie spożywane są przez Polaków na obiad. Od dziesiątek lat przygotowuje się je praktycznie każdego tygodnia, w końcu łatwość w gotowaniu i smak temu sprzyjają.

Gospodynie domowe przyzwyczajone są do gotowanie ich w sporej ilości. W czasie obiadu domownicy potrafią zjeść ogromne pokłady kotletów, dlatego domowi kucharze wolą mieć ich odpowiedni zapas. Co zrobić jednak w sytuacji, gdy nie udało się zjeść ich wszystkich?

Czy kotlety schabowe można mrozić?

Naturalnym i intuicyjnym rozwiązaniem jest zamrożenie nadprogramowych resztek jedzenia. Ten sposób konserwowania żywności jest najwydajniejszy i najzdrowszy, trzeba jednak wiedzieć jedno. Nie każda żywność może zostać zamrożona w bezpieczny sposób.

Choć zarówno kotlety schabowe jak i mielone nie należą do grupy jedzenia, której nie wolno mrozić, nie znoszą tego procesu najlepiej. Za wszystko odpowiada spora ilość tłuszczu oraz panierka, która podczas rozmrażania nasiąka wilgocią.

Tłuszcz w temperaturze, jaka panuje w zamrażalniku, nie ulega zamarznięciu. Z tego powodu w jego wnętrzu ciągle mogą rozwijać się patogeny, które po spożyciu wywołują nieprzyjemne, a w najgorszych przypadkach, także niebezpieczne zatrucia pokarmowe.

Warto także pamiętać, że dodatki takie jak ser żółty czy ogórki kiszone mogą zmienić smak potrawy po rozmrożeniu. Jeśli więc planowałeś mrozić rolady lub devolaje, koniecznie pozbądź się z ich wnętrza wszelkich pozostałych składników poza mięsem.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy czy można jeść ogórki kiszone z białym nalotem. W tym tekście z kolei tłumaczymy dlaczego mleko należy pasteryzować i czy surowe mleko zawiera więcej wartości odżywczych.

Jak najlepiej zamrozić kotlety?

Jeśli nie masz wyboru, ponieważ kupiłeś zbyt wiele mięsa, nie panieruj całego od razu. Podziel je na mniejsze kawałki i ułóż płasko na tacce. W suń ją do zamrażalnika na około 1 godzinę, a gdy mięso wstępnie się zmrozi - przełóż je do woreczków strunowych i włóż z powrotem do zamrażalnika.

Tak przygotowane mięso można mrozić nawet kilka miesięcy, więc z pewnością znajdziesz czas, aby je spożytkować w przyszłości. Z takich kawałków schabu nie trzeba wcale robić kotletów - świetnie sprawdzą się jako pieczeń, wystarczy obtoczyć je w przyprawach i oleju.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy