Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości
Zapraszamy na kotlety schabowe z farszem z pieczarek i cebuli. Nowa odsłona klasyki zachwyci Was bogatym smakiem i soczystością. Tak przygotowane kotlety są idealne na niedzielny obiad, ale możesz je też zaserwować na rodzinnym spotkaniu w większym gronie.
Kotlety schabowe nie zawsze muszą być płaskie i cienkie. Grubszą, bo nadzianą wersję schabowych przygotujesz błyskawicznie, a będą jeszcze bardziej soczyste od klasycznych kotletów. Farsz z pieczarek to również gwarancja doskonałego, bogatego smaku.
Do kotletów schabowych z farszem pieczarkowym podasz wiele pysznych dodatków, które urozmaicą cały posiłek. Gorąco polecam puree ziemniaczane, z kalafiora lub zielonego groszku. Nie zapomnij również o warzywach. Lekka surówka z kapusty lub sałatka z pomidora będą pasować idealnie.
Kotlety schabowe smaż na dobrze rozgrzanym smalcu lub oleju. Jeśli tłuszcz będzie za słabo rozgrzany, kotlety zaczną go wchłaniać, przez co staną się tłuste, ciężkie i niesmaczne. Kotlety smaż po kilka minut z każdej strony.
Kotlety schabowe z pieczarkowym farszem
Składniki:
-
1 kg schabu bez kości
-
50 dag pieczarek
-
2 cebule
-
natka pietruszki
-
1/2 szklanki mąki
-
bułka tarta do panierowania
-
2 jajka
-
sól, pieprz
-
2 łyżki masła
-
smalec lub olej do smażenia
Jak zrobić kotlety schabowe z pieczarkowym farszem?
Mięso pokrój w plastry. Każdy z nich rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety i oprósz z dwóch stron solą i pieprzem, odstaw. Pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę. Posiekaj obraną cebulę i opłukaną natkę pietruszki.
Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki, oprósz je solą i smaż, aż cała woda wyparuje. Pieczarki dopraw pieprzem, posyp natką pietruszki, odstaw do wystygnięcia. Na każdy płat mięsa połóż porcję farszu z grzybów i cebuli. Kotlet złóż na pół i dokładnie zasklep brzegi.
Kotlety obtocz w mące, jajku i bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Na obiad doskonale sprawdzą się też kotlety korsarza z ananasem . Dowiedz się również, jak zrobić schabowe z kością . Są soczyste i pyszne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający
-
Jajecznica z leśnymi grzybami. Proste, aromatyczne śniadanie w jesiennym klimacie
Źródło: kwestiasmaku