Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Proste kotlety korsarza biją na głowę schabowe i mielone. Wszystko przez soczysty dodatek
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.09.2022 17:27

Proste kotlety korsarza biją na głowę schabowe i mielone. Wszystko przez soczysty dodatek

Proste kotlety korsarza biją na głowę schabowe i mielone. Wszystko przez soczysty dodatek
canva/ULADZIMIR ZGURSKI

Kotlety korsarza są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów z wieprzowiny. Delikatny kurczak, aromatyczny por i słodki ananas to połączenie, które posmakuje wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Kotlety błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę.

Kotlety korsarza to nic innego, jak kotlety z krojonego mięsa drobiowego z dodatkiem aromatycznych składników. Do masy dodajemy również starty ser, jajka i niewielką ilość mąki, dzięki którym kotlety nie rozpadają się na patelni podczas smażenia.

Do kotletów korsarza podajmy ryż ugotowany na sypko, puree ziemniaczane lub młode ziemniaki z wody, oprószone świeżym koperkiem. Nie zapomnijmy również o świeżych warzywach w formie lekkiej sałatki lub surówki, w ten sposób stworzymy pyszny i zbilansowany obiad dla całej rodziny.

Kotlety korsarza smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym, który ma wysoką temperaturę dymienia. Por przed dodaniem do masy mięsnej również musi być przesmażony na tłuszczu, dzięki czemu kotlety zyskają fenomenalny smak.

Kotlety korsarza biją na głowę schabowe i mielone

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka

  • biała część pora

  • 200 g żółtego sera

  • 5 plastrów ananasa

  • 2 łyżki mąki

  • 2 jajka

  • papryka słodka mielona

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety korsarza? Kotlety są soczyste i pełne smaku, takich jeszcze nie jadłeś

Posiekaj por i smaż przez 3 minuty na rozgrzanym oleju, następnie przełóż na ręcznik papierowy. Mięso i ananasa pokrój w drobną kostkę i włóż do miski. Dodaj starty ser, paprykę mieloną, sól, pieprz, wbij jajka, wsyp mąkę.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i łyżką wykładaj przygotowaną masę. Kotlety smaż po 3- 4 minuty z każdej strony na złoty kolor, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.

Kotlety korsarza podaj z ugotowanym na sypko ryżem lub ziemniaczanym puree. Podaj lekką sałatkę z warzyw sezonowych lub surówkę z kapusty pekińskiej. Tak podany obiad błyskawicznie zniknie z talerzy.

Ananas do kotletów korsarza
canva/utah778

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Tagi: Kurczak Obiad Ser