Smakosze.pl
Naleśniki mistrza Roux są aksamitne i puszyste

canva/Photopips

Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający

25 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Marzą wam się naleśniki wyjątkowo delikatne i rozpływające się w ustach? Przygotujcie je według prostej receptury Michela Roux. Francuski mistrz

kuchni dodaje do masy śmietanę kremówkę, która nadaje ciastu fantastycznej konsystencji. Tak smacznych naleśników dawno nie jedliście. Spróbujecie?

Naleśniki Michela Roux będą smaczne zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Ciasto jest świetnie zbalansowane i smaży się je bez większych trudności. Szef kuchni stosuje masło klarowane, które dodatkowo nadaje rarytasowi przyjemnego aromatu.

suszenie grzybów

Jak suszyć grzyby? Metoda babci nie ma sobie równych, jest lepsza niż piekarnik

CZYTAJ DALEJ

Przepis na aksamitne naleśniki Michela Roux

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 650 ml mleka

  • 200 ml śmietanki kremówki

  • 4 jaja

  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)

  • szczypta soli

  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić aksamitne naleśniki? Michel Roux ma znakomity patent

Do miski wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy mleko oraz śmietankę kremówkę i wbijamy jaja. Dodajemy cukier, jeśli decydujemy się na wariant deserowy. Wszystkie składniki energicznie mieszamy przy pomocy rózgi. Możemy też użyć miksera.

Gotową masę przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, a najlepiej na godzinę. Na patelni rozgrzewamy porcję masła. Wlewamy tyle masy, by uzyskać cieniutką warstwę ciasta na całej powierzchni naczynia.

Smażymy na średnim ogniu do czasu, aż na powierzchni masy pojawią się niewielkie pęcherzyki. Wtedy obracamy naleśnik i krótko podsmażamy go z drugiej strony. Zdejmujemy z patelni i w ten sam sposób smażymy pozostałe naleśniki. Podajemy je z ulubionymi dodatkami.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na doskonałe dodatki do naleśników. Wypróbujcie koniecznie pyszny dżem z aronii oraz prosty patent na powidło śliwkowe bez mieszania.

Naleśniki Michela Roux są doskonałe

canva/Eva Elijas, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: na-talerzu

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >
Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki?

Przepisy

Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki? Od niej zależy elastyczność i smak placków

Czytaj więcej >