Jak zrobić schabowe z kością? Krótki poradnik, który wszystko wyjaśnia
Kotlety schabowe z kością to świetna alternatywa dla tradycyjnych, cienko rozbitych schabowych. Mięso z kością smakuje jeszcze lepiej, a dzięki panierce jest soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Takich schabowych jeszcze nie jadłeś.
Kotlety schabowe z kością to pomysł na rodzinny obiad, a także danie podczas większych uroczystości. Niezwykle delikatny i soczysty schab smażony na maśle klarowanym, smalcu lub oleju zyskuje rewelacyjny smak. Sekretem jest zarówno panierka, jak i samo mięso i sposób jego przygotowania.
Panierka do kotletów schabowych z kością musi zawierać mąkę pszenną, jajka i bułkę tartą. Mąka jest absolutnie niezbędna, ponieważ ochrania delikatny schab przed wysuszeniem, a także scala panierkę, dzięki czemu nie odrywa się podczas smażenia.
Bardzo ważny jest odpowiedni wybór mięsa na kotlety schabowe z kością. Schab musi być najwyższej jakości, dzięki czemu kotlety będą soczyste i pełne smaku. Mięso pakowane i kupione w markecie nie nadaje się do przygotowania kotletów z kością.
Jak zrobić schabowe z kością? Mięso będzie soczyste i pełne smaku
Mięso na schabowe z kością kupuj wyłącznie w sklepach mięsnych i u rzeźnika. Schab z marketu jest pokrojony bardzo cienko i jest gorszej jakości. Schabowe z kością muszą być grubsze, aby były soczyste.
Każdy kawałek mięsa z kością rozbij tłuczkiem, ale nie rozbijaj go na bardzo cienki, duży kotlet. Mięso oprósz solą, pieprzem i odstaw na 15 minut, dzięki czemu schab będzie doskonale doprawiony.
Bardzo ważna jest panierka. Kawałki schabu obtocz kolejno w mące pszennej, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Mąka jest konieczna, ponieważ chroni mięso przed nadmiernym wysuszeniem i sprawia, że panierka dobrze trzyma się mięsa.
Kotlety schabowe z kością smaż na rozgrzanym oleju, smalcu lub maśle klarowanym po około 3-4 minuty z każdej strony. Po tym czasie kotlety będą złociste, chrupiące i pełne smaku.
Z czym podawać kotlety schabowe z kością? Będą świetnym pomysłem na rodzinny obiad
Do kotletów schabowych z kością podaj ulubione dodatki. Ziemniaki gotowane ze szczypiorkiem lub koperkiem, ziemniaki pieczone, purée z ziemniaków lub warzyw sezonowych.
Kotlety smakują rewelacyjnie z młodą kapustą zasmażaną, burakami z chrzanem, surówką z kapusty pekińskiej i ogórkami kiszonymi. Możesz przygotować również surówkę z warzyw sezonowych lub fasolkę szparagową, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Gramolka dodaje do ogórkowej nieoczywisty składnik. Cała rodzina od razu poprosi o dokładkę
Cukinia w chrupiącej panierce z niespodzianką. Intensywny smak detronizuje inne smażone przekąski
Źródło: meatmyday