Smakosze.pl Przepisy Kotlety schabowe marynowane w jogurcie i musztardzie
canva/12MN

Kotlety schabowe marynowane w jogurcie i musztardzie

26 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Marzą ci się schabowe w nowej wersji? Niby takie same, ale jednak odmienione? Przygotuj kotlety schabowe marynowane w jogurcie i musztardzie. Wystarczy, że wymieszasz te dwa składniki i zamarynujesz w nich schab. Kotlety wyjdą soczyste i delikatne jak nigdy dotąd.

Klasyczne kotlety schabowe po rozbiciu jedynie oprósza się solą i pieprzem, panieruje i smaży. Jednak ten, kto nie spróbował trochę pokombinować z ich przygotowaniem, nie wie, co traci. Jeśli wcześniej zamarynujesz mięso, odwdzięczy ci się niepowtarzalną kruchością i smakiem.

Kotlety schabowe marynowane w jogurcie i musztardzie

Składniki:

  • kawałek schabu na 4 kotlety

  • 2 jajka

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka musztardy

  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz

  • 1 szklanka tartej bułki

  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie kotletów

Schab opłucz, osusz papierowymi ręcznikami, pokrój na 4 plastry. Rozbij je kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem.

Jajka wybij do miski, dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, musztardę i jogurt. Całość wymieszaj, w płynie zanurz kotlety. Wstaw je na 1-2 godziny do lodówki.

Po tym czasie mięso lekko osącz z marynaty. Kotlety panieruj z obu stron w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej smalec lub olej. Kładź kotlety i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak ubijać kotlety schabowe , zajrzyj do naszego serwisu. Zobacz też, jak przygotować serową panierkę do schabowych .

musztarda
musztarda

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: blogzapetytem

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy