Dlaczego do mizerii warto dodać ocet?
Mizeria jest jednym z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Najsmaczniejsza jest z ogórków gruntowych, ale dobrze też smakuje ze szklarniowych, dostępnych przez cały rok. Jej przygotowanie nie jest trudne, warto jednak wiedzieć, dlaczego do mizerii warto dodać ocet. W sumie wystarczy go dodać odrobinę, a sałatka zyska na wyrazistości.
Mizeria, czyli ogórki w śmietanie albo coraz częściej w jogurcie naturalnym jest pomysłem na prosty dodatek do obiadu. Ogórki wystarczy pokroić w cienkie plasterki, doprawić i wymieszać ze śmietaną lub w wersji mniej kalorycznej — z jogurtem naturalnym.
Dlaczego do mizerii warto dodać ocet?
Jeśli chodzi o przyprawy, do mizerii najlepiej pasuje sól, pieprz i cukier. Jak się jednak okazuje, także ocet. Wyrazisty w smaku kwas, podkręca smak ogórków, co wychodzi im na dobre.
Ogórki same w sobie są delikatne w smaku. Oczywiście mają niepowtarzalny zapach i smak, ale brakuje im wyrazistości. I właśnie dlatego warto połączyć je z octem. Jakim? Wystarczy winnym lub jabłkowym, jednak jeśli dodacie spirytusowy, też będzie dobrze.
Uważajcie jednak z ilością dodawanego octu. Nie ma co z nim przesadzać, bo łatwo potrafi zdominować smak warzywa. Jeśli używacie octu spirytusowego, dosłownie skropcie nim mizerię. Łagodniejszego octu winnego czy jabłkowego możecie dodać 1-2 łyżeczki.
Przepis na mizerię
Składniki:
2 ogórki sałatkowe
pół pęczka koperku
100 ml śmietany 12 lub 18 proc.
pół łyżeczki octu winnego
cukier, sól, pieprz
Przygotowanie mizerii
Ogórki umyj, obierz, pokrój w cienkie plasterki. Oprósz je solą, odstaw na 10 minut. Po tym czasie zbierze się płyn, który należy odlać.
Do ogórków dodaj pokrojony koperek i śmietanę, wymieszaj. Mizerię dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Wskazówki:
Jeśli chcesz zaoszczędzić trochę kalorii, zamiast śmietany, dodaj do mizerii jogurt naturalny.
Jeśli wolisz bardziej chrupiącą mizerię, ogórki przypraw, połącz ze śmietaną lub jogurtem i od razu podawaj.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na mizerię z serem i jogurtem greckim, a także na mizerię z cukinii.
Źródło zdjęcia: canva/takasuu
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kardamonowy, newsy.gotujmy