Smakosze.pl
mizeria

canva/Bartosz Luczak

Dlaczego do mizerii warto dodać ocet?

5 Lutego 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Mizeria jest jednym z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Najsmaczniejsza jest z ogórków gruntowych, ale dobrze też smakuje ze szklarniowych, dostępnych przez cały rok. Jej przygotowanie nie jest trudne, warto jednak wiedzieć, dlaczego do mizerii warto dodać ocet. W sumie wystarczy go dodać odrobinę, a sałatka zyska na wyrazistości.

Mizeria, czyli ogórki w śmietanie albo coraz częściej w jogurcie naturalnym jest pomysłem na prosty dodatek do obiadu. Ogórki wystarczy pokroić w cienkie plasterki, doprawić i wymieszać ze śmietaną lub w wersji mniej kalorycznej — z jogurtem naturalnym.

Faworki bez smażenia

Prosty przepis na chrupiące faworki bez smażenia

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego do mizerii warto dodać ocet?

Jeśli chodzi o przyprawy, do mizerii najlepiej pasuje sól, pieprz i cukier. Jak się jednak okazuje, także ocet. Wyrazisty w smaku kwas, podkręca smak ogórków, co wychodzi im na dobre.

Ogórki same w sobie są delikatne w smaku. Oczywiście mają niepowtarzalny zapach i smak, ale brakuje im wyrazistości. I właśnie dlatego warto połączyć je z octem. Jakim? Wystarczy winnym lub jabłkowym, jednak jeśli dodacie spirytusowy, też będzie dobrze.

Uważajcie jednak z ilością dodawanego octu. Nie ma co z nim przesadzać, bo łatwo potrafi zdominować smak warzywa. Jeśli używacie octu spirytusowego, dosłownie skropcie nim mizerię. Łagodniejszego octu winnego czy jabłkowego możecie dodać 1-2 łyżeczki.

Przepis na mizerię

Składniki:

  • 2 ogórki sałatkowe

  • pół pęczka koperku

  • 100 ml śmietany 12 lub 18 proc.

  • pół łyżeczki octu winnego

  • cukier, sól, pieprz

Przygotowanie mizerii

Ogórki umyj, obierz, pokrój w cienkie plasterki. Oprósz je solą, odstaw na 10 minut. Po tym czasie zbierze się płyn, który należy odlać.

Do ogórków dodaj pokrojony koperek i śmietanę, wymieszaj. Mizerię dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Wskazówki:

  • Jeśli chcesz zaoszczędzić trochę kalorii, zamiast śmietany, dodaj do mizerii jogurt naturalny.

  • Jeśli wolisz bardziej chrupiącą mizerię, ogórki przypraw, połącz ze śmietaną lub jogurtem i od razu podawaj.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na mizerię z serem i jogurtem greckim, a także na mizerię z cukinii.

ocet

ocet

Źródło zdjęcia: canva/takasuu

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Slajd 1 z 10

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kardamonowy, newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste?

Porady

Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >
O jakiej porze najlepiej pić kawę?

Porady

O jakiej porze najlepiej pić kawę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Czytaj więcej >
Młode ziemniaki

Porady

Jak gotować młode ziemniaki? Sprawdzony trik sprawi, że będą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
jajka na sklepowej półce

Porady

Dlaczego w sklepach jajka są poza lodówką? Odpowiedź może zaskoczyć

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >
smażona pierś kaczki

Porady

Jak smażyć pierś z kaczki aby była soczysta? Zdradzamy najważniejsze zasady

Czytaj więcej >