Smakosze.pl
przygotowanie schabowych

canva/BbenPhotographer

Chrupiąca, obłędnie serowa panierka do schabowych

9 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Kotlety schabowe często goszczą na twoim stole, ale wciąż robisz je w ten sam sposób? Czas to zmienić. Dziś przygotuj schabowe w chrupiącej, obłędnie serowej panierce. Zachwycą doskonałym smakiem i chrupkością. Rodzina będzie pozytywnie zaskoczona.

Podstawowa wersja schabowych to rozbite płaty mięsa, oprószone solą i pieprzem, panierowane w mące, jajku i tartej bułce i usmażone na patelni. Jednak smak tych kotletów łatwo jest odmienić. Wystarczy oprószyć je np. ziołami czy wędzoną papryką, a do panierki dodać ciekawy składnik. Sprawdźcie, jak będą smakować schabowe w panierce z sera.

zupa ogórkowa

Domowa babcina zupa ogórkowa w sam raz na zimę

CZYTAJ DALEJ

Jaki ser dodać do panierki? Tak naprawdę, to zależy od twoich preferencji. Jeśli chcesz, by kotlety miały wyraźny smak, użyj startego parmezanu. Jeśli wolisz łagodny smak, sięgnij po mozzarellę. Możesz też oczywiście zetrzeć na tarce każdy żółty ser, jaki masz właśnie w lodówce.

Chrupiąca, obłędnie serowa panierka do schabowych

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • pieprz ziołowy

  • sól, pieprz

  • 1 jajko

  • 10 dag żółtego sera

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej

  • 3/4 szklanki tartej bułki

  • olej do smażenia

Przygotowanie schabowych w serowej panierce

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.

Jajko wybij do głębszego talerzyka, rozmieszaj widelcem. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj go z mąką i tartą bułką.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Plastry mięsa zanurz najpierw w jajku, a potem obtocz w serowej panierce. Kładź na dobrze rozgrzany tłuszcz i smaż, aż będą z obu stron rumiane.

Usmażone kotlety zdejmij z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, by usnąć nadmiar tłuszczu.

Wskazówka: Usmażone kotlety możesz też dodatkowo posypać startym serem i podgrzewać je na patelni, aż ser się roztopi.

Jeśli szukasz innych pomysłów na kotlety schabowe, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na schabowe z nutą musztardy, a także na kotlety w cytrynowo-majonezowej marynacie.

starty ser

starty ser

Źródło zdjęcia: canva/Jevtic

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy, gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >