Chrupiąca, obłędnie serowa panierka do schabowych
Kotlety schabowe często goszczą na twoim stole, ale wciąż robisz je w ten sam sposób? Czas to zmienić. Dziś przygotuj schabowe w chrupiącej, obłędnie serowej panierce. Zachwycą doskonałym smakiem i chrupkością. Rodzina będzie pozytywnie zaskoczona.
Podstawowa wersja schabowych to rozbite płaty mięsa, oprószone solą i pieprzem, panierowane w mące, jajku i tartej bułce i usmażone na patelni. Jednak smak tych kotletów łatwo jest odmienić. Wystarczy oprószyć je np. ziołami czy wędzoną papryką, a do panierki dodać ciekawy składnik. Sprawdźcie, jak będą smakować schabowe w panierce z sera.
Jaki ser dodać do panierki? Tak naprawdę, to zależy od twoich preferencji. Jeśli chcesz, by kotlety miały wyraźny smak, użyj startego parmezanu. Jeśli wolisz łagodny smak, sięgnij po mozzarellę. Możesz też oczywiście zetrzeć na tarce każdy żółty ser, jaki masz właśnie w lodówce.
Chrupiąca, obłędnie serowa panierka do schabowych
Składniki:
4 plastry schabu środkowego
pieprz ziołowy
sól, pieprz
1 jajko
10 dag żółtego sera
3 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej
3/4 szklanki tartej bułki
olej do smażenia
Przygotowanie schabowych w serowej panierce
Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Jajko wybij do głębszego talerzyka, rozmieszaj widelcem. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj go z mąką i tartą bułką.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Plastry mięsa zanurz najpierw w jajku, a potem obtocz w serowej panierce. Kładź na dobrze rozgrzany tłuszcz i smaż, aż będą z obu stron rumiane.
Usmażone kotlety zdejmij z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, by usnąć nadmiar tłuszczu. Wskazówka: Usmażone kotlety możesz też dodatkowo posypać startym serem i podgrzewać je na patelni, aż ser się roztopi.
Jeśli szukasz innych pomysłów na kotlety schabowe, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na schabowe z nutą musztardy, a także na kotlety w cytrynowo-majonezowej marynacie.
Źródło zdjęcia: canva/Jevtic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotujmy, gotowanie.onet