Kotlety schabowe marynowane w musztardzie i majonezie. Kruche i delikatne
Kotlety schabowe często goszczą na naszych stołach. Decyduje o tym ich smak i łatwość przygotowania. Każdy z pewnością ma na nie swój domowy przepis, jednak zawsze można go ulepszyć. Jeśli więc chcesz przygotować wyjątkowo kruche i delikatne kotlety schabowe, zamarynuj je w musztardzie i majonezie. Od dziś już zawsze będziesz, tak je przyrządzać.
Uwielbiamy kotlety schabowe, bo jakże ich nie kochać. Kruche i soczyste, pokryte chrupiącą panierką, szybko znikają z talerzy dorosłych i dzieci. A wiadomo, że każdej gospodyni zależy nie na tym, żeby się napracować, ale żeby smakowało i żeby wszyscy się najedli. I schabowe doskonale wpisują się w te oczekiwania.
Dziś przedstawimy wam nieco inne oblicze schaboszczaków. Zamiast tylko oprószyć je solą i pieprzem, zamarynujemy je w mieszance musztardy, majonezu i innych dodatków. Dzięki temu po usmażeniu będą niezwykle kruche i delikatne.
Kotlety schabowe marynowane w musztardzie i majonezie
Składniki:
-
4 plastry schabu środkowego
-
1 łyżeczka musztardy
-
2-3 łyżki majonezu
-
1 ząbek czosnku
-
2 łyżeczki sosu sojowego
-
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
-
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
-
1/2 łyżeczki soli
-
1,5 szklanki tartej bułki
-
2 jajka
-
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów schabowych
Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, rozbij z dwóch stron przy użyciu kuchennego młotka.
W miseczce wymieszaj majonez z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, papryką, pieprzem i solą.
Otrzymaną marynatą posmaruj kotlety z dwóch stron. Ułóż je na talerzu, przykryj folią spożywczą i wstaw na ok. 3 godziny do lodówki.
Po tym czasie usuń z plastrów mięsa nadmiar marynaty. Każdy kotlety obtocz w tartej bułce, rozkłóconych jajkach i znów w tartej bułce. Smaż je na patelni z rozgrzanym olejem, aż będą rumiane.
Po więcej inspiracji na kotlety schabowe zapraszamy na naszą stronę. Sprawdź, jak przygotować soczyste kotlety w maślance , a także jak zrobić schabowe z kostką .
Źródło zdjęcia: canva/ludhi85
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: pieprzyczyfantazja