Smakosze.pl Przepisy Kotlety schabowe po chłopsku. Nowa wersja klasycznego specjału
canva/GMVozd

Kotlety schabowe po chłopsku. Nowa wersja klasycznego specjału

29 czerwca 2022

Kotlety schabowe po chłopsku spodobają się wielu amatorom kuchni polskiej. Pyszne połączenie mięsa w chrupiącej panierce i podsmażonego boczku z cebulką oraz ogórkiem kiszonym będzie idealną propozycją na obiad dla całej rodziny. Warto spróbować — dawno nic tak smacznego nie jedliście.

Delikatne kotlety schabowe są sycące i pełne smaku. W wersji po chłopsku — z aromatycznym boczkiem, cebulką i ogórkiem kiszonym — będą jeszcze lepsze. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a zachwyt rodziny gwarantowany. Skusicie się?

Przepis na wyborne kotlety schabowe po chłopsku

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości

  • 8 plastrów parzonego boczku

  • 1 ogórek kiszony

  • 1 mała cebula

  • 1 jajo

  • mąka pszenna do panierowania

  • bułka tarta do panierowania

  • papryka słodka mielona

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie kotletów schabowych po chłopsku:

Plastry schabu delikatnie rozbijamy. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy je widelcem. W osobnym naczyniach umieszczamy mąkę oraz bułkę tartą.

Kotlety schabowe panierujemy, kolejno zanurzając je w mące, jajku i bułce. Smażymy na średnim ogniu i dobrze rozgrzanym oleju do czasu, aż się z obu stron zrumienią. Kotlety przenosimy na talerze. Boczek podsmażamy do zrumienienia i układamy go na kotletach.

Cebulę obieramy z łupiny. Siekamy ją i delikatnie podsmażamy na wytopionym z boczku tłuszczu. O górka kroimy w niewielką kostkę, po czym wrzucamy go do cebuli. Chwile jeszcze razem podgrzewamy. Zawartość patelni rozkładamy na boczku. Kotlety schabowe po chłopsku podajemy z ziemniakami i surówką.

Po inne pomysły na smakowite kotlety schabowe zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak przyrządzić je w piwie . Ten natomiast zdradza sekret smakowitego specjału w wersji po lubelsku .

Kotlety schabowe skuszą niejednego smakosza
canva/pawelwizja

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olciagotuje

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy