Kotlety schabowe po lubelsku są delikatniejsze niż klasyczne. Sekret smaku? Panierka
Poznajcie kotlety schabowe po lubelsku. Są delikatniejsze niż klasyczne, a sekret ich smaku tkwi w panierce. W jej skład nie wchodzi tarta bułka, a jedynie mąka i duża ilość jajka. Dzięki temu ta wersja schabowego wyglądem przypomina nieco omlet, ale jest naprawdę pyszna.
Klasyczny kotlet schabowy to rozbite płaty mięsa, oprószone solą i pieprzem, panierowane w mące, jajku i tartej bułce. Po usmażeniu zyskują chrupiącą skórkę, w środku pozostają zaś soczyste.
Na Lubelszczyźnie zmodyfikowali jednak nieco skład panierki, dzięki czemu nie jest ona już chrupiąca. Ma jednak inne zalety, bo nie zawiera tartej bułki, która zwykle chłonie dużo tłuszczu. Dzięki temu schabowe po lubelsku są delikatniejsze i nieco mniej kaloryczne.
Przepis na kotlety schabowe po lubelsku
Składniki:
4 plastry schabu środkowego
sól, pieprz
mąka gryczana do obtoczenia
4 jajka
olej do smażenia
Przygotowanie schabowych po lubelsku
Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Równomiernie rozbij je kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Po tym czasie jajka wybij do głębokiego talerza. Rozkłóć je z dodatkiem soli i pieprzu przy użyciu widelca.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Plastry mięsa panieruj najpierw w mące gryczanej, a potem w dużej ilości jajka. Kładź na patelnię i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony.
Wskazówka:
Jeśli zostanie ci jajko, możesz nim zalać leżące już na patelni kotlety. Dzięki temu panierka będzie grubsza, a jajko się nie zmarnuje.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na schabowe w jogurtowej marynacie, a także na schabowe bez panierki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy? Mamy najlepszy patent
Zaskakujący przepis na kiszoną kalarepę. Zdetronizuje ogórki i cukinię
Zapomnij o makaronie i ziemniakach. Inny dodatek do rosołu wzniesie jego smak na wyżyny
Źródło: dziendobry.tvn