Zaskakujące w każdym kęsie kotlety schabowe po dziekańsku. Mamy przepis
Schab po dziekańsku jest szybką i prosta alternatywa dla smażonych kotletów schabowych. Kawałki mięsa należy zamarynować dzień przed przygotowaniem a następnie obsmażyć i włożyć do piekarnika. Tym aromatycznym kotletom schabowym nie sposób się oprzeć.
Przygotowanie pieczonego schabu nie musi być trudne. Wypróbuj ten niezwykły przepis na pieczone kotlety schabowe. Ziołowa chrupiąca panierka z dodatkiem czosnku to coś, co nadaje kotletom schabowym po dziekańsku ich wyjątkowości. Do tego wychodzą zawsze niezwykle soczyste i apetyczne.
Przepis na chrupiące kotlety schabowe
Składniki:
-
1 kg schabu
-
2 jajka
-
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
-
4 łyżki sosu sojowego
-
1 łyżeczka soli
-
łyżeczka słodkiej papryki
-
1 łyżeczka wędzonej papryki
-
1 ziół prowansalskich
-
1 łyżeczka czosnku granulowanego
-
olej do smażenia
Jak przyrządzić pyszne pieczone kotlety schabowe
Mięso na kotlety schabowe umyj i osusz . Następnie pokrój je w plastry o grubości ok. 2 cm . Każdy kawałek rozbij równomiernie tłuczkiem do mięsa .
Przygotuj marynatę do kotletów schabowych . W misce wymieszaj mąkę, jajka, sos sojowy oraz przyprawy . Mięso włóż do marynaty tak, aby każdy kawałek był nią równomiernie pokryty . Wstaw pod przykryciem do lodówki na całą noc .
Zamarynowane kotlety schabowe obsmaż na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu . Kolejne obsmażone kawałki mięsa przekładaj do naczynia żaroodpornego . Polej 3-4 łyżkami wody i piecz od przykryciem przez ok. 40-50 minut w temperaturze 170 stopni . Podawaj z ulubionymi dodatkami. Spróbuj tych apetycznych mielonych z dodatkiem musztardy . Mamy też bezmięsną propozycje na kotlety przygotowane z ziemniaków .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Rozpływająca się w ustach tarta kawowa. Idealny deser na jesienne dni
-
Jak zrobić smalec z fasoli? Roślinne smarowidło lepsze niż tradycyjne
-
Sycące placki twarogowe bez dodatku jajek. Smakują o każdej porze dnia