Smakosze.pl
smalec z fasoli

canva/kabVisio

Jak zrobić smalec z fasoli? Roślinne smarowidło lepsze niż tradycyjne

23 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Smalec z fasoli jest zdrową i niezwykle aromatyczną alternatywą dla klasycznego tłustego smarowidła do chleba. Zrobiony z dodatkiem wędzonych śliwek rarytas będzie dużo smaczniejszy niż tradycyjny. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.

Sycący i pełen smaku smalec z fasoli jest idealny do świeżego pieczywa. Wyrób ma delikatną, kremową konsystencję, a dzięki odpowiednim przyprawom znane warzywo smakuje obłędnie. Dodana tutaj wędzona śliwka pasuje doskonale, jeszcze uzupełniając kompozycję smakową o dymne nuty. Temu smakołykowi nie sposób się oprzeć.

korzeń selera

Jak wykorzystać w kuchni liście selera? Nie wyrzucaj ich, są cenniejsze nawet od korzenia

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smalec z fasoli z wędzoną śliwką

Składniki:

  • 20 dag suchych ziaren białej fasoli, najlepiej Piękny Jaś

  • 2 średnie cebule lub 1 por

  • 1 większe kwaśne jabłko

  • 5 dag suszonych śliwek

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić smalec z fasoli?

Fasolę umieszczamy w dużym naczyniu i wlewamy do niego wodę. Moczymy ziarno przez minimum 12 godzin. Po tym czasie płuczemy je na sicie i w świeżej porcji płynu gotujemy do miękkości, czyli od 60 do 90 minut w zależności od wielkości ziaren.

Fasolę studzimy i blendujemy na gładką masę. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Warzywo szklimy na dobrze rozgrzanym oleju, po czym wrzucamy ziele angielskiego i liść laurowy. Dodajemy starte na tarce o większych oczkach jabłko i dalej smażymy — do czasu, aż sok z owocu nieco odparuje.

Zawartość patelni doprawiamy majerankiem, kminem rzymskim, pieprzem i odrobiną soli. Przenosimy ją do fasoli, usuwając przyprawy w kawałku. Wrzucamy też pokrojone w kostkę wędzone śliwki. Całość mieszamy do połączenia.

Nie blendujemy dodatkowo — chcemy, żeby pasta miała wyraźne kawałki. Smalec z fasoli jest gotowy do podania. Najlepszy będzie ze świeżym, razowym chlebem. Smacznego.

Wskazówka: jeśli nie macie czasu na gotowanie fasoli, możecie wykorzystać warzywo z puszki. Na jedno opakowanie o masie 240 g dodajcie nieco mniej niż połowę pozostałych składników.

Inne pomysły na warzywne pasty do kanapek znajdziecie na naszej stronie. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić smarowidło z ogórkami kiszonymi. Być może skusi was także pasta z aromatycznymi suszonymi pomidorami.

Smalec z fasoli jest znakomity z wędzoną śliwką

canva/New Africa studio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >
Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki?

Przepisy

Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki? Od niej zależy elastyczność i smak placków

Czytaj więcej >