Jak zrobić smalec z fasoli? Roślinne smarowidło lepsze niż tradycyjne
Smalec z fasoli jest zdrową i niezwykle aromatyczną alternatywą dla klasycznego tłustego smarowidła do chleba. Zrobiony z dodatkiem wędzonych śliwek rarytas będzie dużo smaczniejszy niż tradycyjny. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.
Sycący i pełen smaku smalec z fasoli jest idealny do świeżego pieczywa. Wyrób ma delikatną, kremową konsystencję, a dzięki odpowiednim przyprawom znane warzywo smakuje obłędnie. Dodana tutaj wędzona śliwka pasuje doskonale, jeszcze uzupełniając kompozycję smakową o dymne nuty. Temu smakołykowi nie sposób się oprzeć.
Przepis na smalec z fasoli z wędzoną śliwką
Składniki:
20 dag suchych ziaren białej fasoli, najlepiej Piękny Jaś
2 średnie cebule lub 1 por
1 większe kwaśne jabłko
5 dag suszonych śliwek
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżeczka majeranku
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić smalec z fasoli?
Fasolę umieszczamy w dużym naczyniu i wlewamy do niego wodę. Moczymy ziarno przez minimum 12 godzin. Po tym czasie płuczemy je na sicie i w świeżej porcji płynu gotujemy do miękkości, czyli od 60 do 90 minut w zależności od wielkości ziaren.
Fasolę studzimy i blendujemy na gładką masę. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Warzywo szklimy na dobrze rozgrzanym oleju, po czym wrzucamy ziele angielskiego i liść laurowy. Dodajemy starte na tarce o większych oczkach jabłko i dalej smażymy — do czasu, aż sok z owocu nieco odparuje.
Zawartość patelni doprawiamy majerankiem, kminem rzymskim, pieprzem i odrobiną soli. Przenosimy ją do fasoli, usuwając przyprawy w kawałku. Wrzucamy też pokrojone w kostkę wędzone śliwki. Całość mieszamy do połączenia.
Nie blendujemy dodatkowo — chcemy, żeby pasta miała wyraźne kawałki. Smalec z fasoli jest gotowy do podania. Najlepszy będzie ze świeżym, razowym chlebem. Smacznego.
Wskazówka: jeśli nie macie czasu na gotowanie fasoli, możecie wykorzystać warzywo z puszki. Na jedno opakowanie o masie 240 g dodajcie nieco mniej niż połowę pozostałych składników.
Inne pomysły na warzywne pasty do kanapek znajdziecie na naszej stronie. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić smarowidło z ogórkami kiszonymi. Być może skusi was także pasta z aromatycznymi suszonymi pomidorami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Domowy ketchup z przepisu Gessler nie ma sobie równych. Nie uwierzysz, czym się go doprawia
Starmach zdradziła przepis na wyśmienite knedle ze śliwkami. Dosłownie rozpływają się w ustach
Ryba pieczona na warzywach. Doskonały pomysł na lekki obiad lub pożywną kolację