Smakosze.pl

canva/kabVisio

Jak zrobić smalec z fasoli? Roślinne smarowidło lepsze niż tradycyjne

23 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Smalec z fasoli jest zdrową i niezwykle aromatyczną alternatywą dla klasycznego tłustego smarowidła do chleba. Zrobiony z dodatkiem wędzonych śliwek rarytas będzie dużo smaczniejszy niż tradycyjny. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.

Sycący i pełen smaku smalec z fasoli jest idealny do świeżego pieczywa. Wyrób ma delikatną, kremową konsystencję, a dzięki odpowiednim przyprawom znane warzywo smakuje obłędnie. Dodana tutaj wędzona śliwka pasuje doskonale, jeszcze uzupełniając kompozycję smakową o dymne nuty. Temu smakołykowi nie sposób się oprzeć.

Przepis na smalec z fasoli z wędzoną śliwką

Składniki:
  • 20 dag suchych ziaren białej fasoli, najlepiej Piękny Jaś

  • 2 średnie cebule lub 1 por

  • 1 większe kwaśne jabłko

  • 5 dag suszonych śliwek

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić smalec z fasoli?

Fasolę umieszczamy w dużym naczyniu i wlewamy do niego wodę. Moczymy ziarno przez minimum 12 godzin. Po tym czasie płuczemy je na sicie i w świeżej porcji płynu gotujemy do miękkości, czyli od 60 do 90 minut w zależności od wielkości ziaren.

Fasolę studzimy i blendujemy na gładką masę. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Warzywo szklimy na dobrze rozgrzanym oleju, po czym wrzucamy ziele angielskiego i liść laurowy. Dodajemy starte na tarce o większych oczkach jabłko i dalej smażymy — do czasu, aż sok z owocu nieco odparuje.

Zawartość patelni doprawiamy majerankiem, kminem rzymskim, pieprzem i odrobiną soli. Przenosimy ją do fasoli, usuwając przyprawy w kawałku. Wrzucamy też pokrojone w kostkę wędzone śliwki. Całość mieszamy do połączenia.

Nie blendujemy dodatkowo — chcemy, żeby pasta miała wyraźne kawałki. Smalec z fasoli jest gotowy do podania. Najlepszy będzie ze świeżym, razowym chlebem. Smacznego.

Wskazówka: jeśli nie macie czasu na gotowanie fasoli, możecie wykorzystać warzywo z puszki. Na jedno opakowanie o masie 240 g dodajcie nieco mniej niż połowę pozostałych składników.

Inne pomysły na warzywne pasty do kanapek znajdziecie na naszej stronie. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić smarowidło z ogórkami kiszonymi . Być może skusi was także pasta z aromatycznymi suszonymi pomidorami .

Smalec z fasoli jest znakomity z wędzoną śliwką
canva/New Africa studio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >