Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sycące placki twarogowe bez dodatku jajek. Smakują o każdej porze dnia
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.09.2022 23:21

Sycące placki twarogowe bez dodatku jajek. Smakują o każdej porze dnia

Sycące placki twarogowe bez dodatku jajek. Smakują o każdej porze dnia
canva/nadianb

Placki twarogowe są doskonałą propozycją na śniadanie, przekąskę lub podwieczorek. Placki zrobisz ekspresowo, będą puszyste i wyrośnięte. Co ciekawe nie zawierają jajek, ani proszku do pieczenia. Doskonale zastępuje te składniki banan.

Śniadania i słodkie podwieczorki to dania, które uwielbiają nie tylko dzieci. Naleśniki, racuchy, omlety na słodko, owsianki i właśnie placki twarogowe to niektóre propozycje pysznych, słodkich potraw. Placki podane z owocami sezonowymi i cukrem pudrem dosłownie rozpływają się w ustach.

Do przygotowania placków twarogowych na słodko nie potrzebujemy jajek, wystarczy dojrzały, słodki banan. Nie dość, że świetnie połączy resztę składników, to jeszcze doda słodyczy i wspaniałego smaku. Do placków dodajemy również cukier wanilinowy, dzięki któremu placki będą naprawdę pyszne.

Placki twarogowe podajemy od razu po usmażeniu, ponieważ szybko twardnieją. Na początku przygotujmy więc wszystkie dodatki. Masę na placki zrobimy w dosłownie kilka minut. Wszystkie składniki wystarczy połączyć i uformować małe placki, które urosną na patelni.

Placki twarogowe bez dodatku jajek. Sycące i pyszne

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g twarogu półtłustego

  • 1 średni, dojrzały banan

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 5 łyżek mąki pszennej (3 do ciasta, 2 do obtaczania placków)

  • olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo:

  • cukier puder

  • ulubione owoce, np. maliny, borówki, jagody

Jak zrobić puszyste placki twarogowe?

Banana obierz i rozgnieć widelcem, następnie przełóż do miski. Dodaj twaróg, cukier i ponownie wszystko rozgnieć. Do masy dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj składniki.

Uformuj placki, obtocz je w mące pszennej i smaż na oleju po kilka minut z każdej strony. Placki podaj od razu na ciepło, oprósz je cukrem pudrem.

Przygotuj również wyśmienite naleśniki zapiekane z twarogiem. Mamy teraz sezon na śliwki, wykorzystaj je i usmaż przepyszne racuchy.

Placki twarogowe
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przysliprzepis