Smakosze.pl
Sycące placki twarogowe bez dodatku jajek. Smakują o każdej porze dnia

canva/nadianb

Sycące placki twarogowe bez dodatku jajek. Smakują o każdej porze dnia

23 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Placki twarogowe są doskonałą propozycją na śniadanie, przekąskę lub podwieczorek. Placki zrobisz ekspresowo, będą puszyste i wyrośnięte. Co ciekawe nie zawierają jajek, ani proszku do pieczenia. Doskonale zastępuje te składniki banan.

Śniadania i słodkie podwieczorki to dania, które uwielbiają nie tylko dzieci. Naleśniki, racuchy, omlety na słodko, owsianki i właśnie placki twarogowe to niektóre propozycje pysznych, słodkich potraw. Placki podane z owocami sezonowymi i cukrem pudrem dosłownie rozpływają się w ustach.

korzeń selera

Jak wykorzystać w kuchni liście selera? Nie wyrzucaj ich, są cenniejsze nawet od korzenia

CZYTAJ DALEJ

Do przygotowania placków twarogowych na słodko nie potrzebujemy jajek, wystarczy dojrzały, słodki banan. Nie dość, że świetnie połączy resztę składników, to jeszcze doda słodyczy i wspaniałego smaku. Do placków dodajemy również cukier wanilinowy, dzięki któremu placki będą naprawdę pyszne.

Placki twarogowe podajemy od razu po usmażeniu, ponieważ szybko twardnieją. Na początku przygotujmy więc wszystkie dodatki. Masę na placki zrobimy w dosłownie kilka minut. Wszystkie składniki wystarczy połączyć i uformować małe placki, które urosną na patelni.

Placki twarogowe bez dodatku jajek. Sycące i pyszne

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g twarogu półtłustego

  • 1 średni, dojrzały banan

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 5 łyżek mąki pszennej (3 do ciasta, 2 do obtaczania placków)

  • olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo:

  • cukier puder

  • ulubione owoce, np. maliny, borówki, jagody

Jak zrobić puszyste placki twarogowe?

Banana obierz i rozgnieć widelcem, następnie przełóż do miski. Dodaj twaróg, cukier i ponownie wszystko rozgnieć. Do masy dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj składniki.

Uformuj placki, obtocz je w mące pszennej i smaż na oleju po kilka minut z każdej strony. Placki podaj od razu na ciepło, oprósz je cukrem pudrem.

Przygotuj również wyśmienite naleśniki zapiekane z twarogiem. Mamy teraz sezon na śliwki, wykorzystaj je i usmaż przepyszne racuchy.

Placki twarogowe

canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przysliprzepis

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >