Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozpływająca się w ustach tarta kawowa. Idealny deser na jesienne dni
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 23.09.2022 23:49

Rozpływająca się w ustach tarta kawowa. Idealny deser na jesienne dni

tarta
canva/Ira Taskova

Tarta kawowa przyjdzie z pomocą za każdym razem, gdy masz ochotą na coś słodkiego. To prosty, a zarazem wykwintny deser. Intensywny aromat kawy łączy się w nim z pyszną czekoladowa masą i intrygującym smakiem masła orzechowego. Wypróbuj przepis na tartę kawową raz, a zostanie on w Twojej kuchni na stałe.

Podstawą tarty kawowej jest spód z kruchego ciasta. Pokrywają go kolejne warstwy - orzechowa, czekoladowa oraz dominująca w smaku - kawowa. Całość zwieńcza posypka z kakao. Tarta kawowa charakteryzuje się eleganckim wyglądem i wyśmienitym smakiem.

Przepis na tartę kawową

Składniki na spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 4 łyżki cukru

  • 1/2 kostki masła

  • 1 jajko

Składniki na masę czekoladową:

  • opakowanie serka mascarpone (250 g)

  • pół kubeczka śmietanki kremowej 30% (w temperaturze pokojowej)

  • 2 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej (można użyć pół na pół)

  • 3-4 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • szczypta soli

Składniki na masę kawową:

  • opakowanie serka mascarpone (250 g)

  • 1,5 kubeczka śmietanki 30% (schłodzonej)

  • 3-4 łyżki cukry pudru

  • 2-3- łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku)

  • 1 łyżka ciemnego kakao

Dodatki:

  • 1/2 szklanki masła orzechowego

  • odrobina masła i mąki do wysmarowania formy na tartę

  • ciemne kakao do dekoracji

Jak przygotować idealną tartę kawową

Aby przygotować spód do tarty kawowej, przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj cukier, jajko oraz rozdrobnione na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć na jednolitą masę. Formę na tartę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Odrywaj małe kawałki ciasta i wykładaj nimi formę tak, aby tworzyło równomierną warstwę grubości ok. 2 mm zarówno na dnie jak i na bokach naczynia.

Ciasto na tartę kawową ponakłuwaj na całej powierzchni widelcem. Odstaw do zamrażarki na ok. 15 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 st. C, następnie wstaw do niego schłodzone ciasto i piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu na złocisty kolor, odstaw do wystudzenia.

Czekoladę do tarty kawowej rozpuść w kąpieli wodnej. Dolej śmietankę w temperaturze pokojowej, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Wymieszaj, aż masa nabierze jednolitej konsystencji. Na koniec zmiksuj całość z opakowaniem serka mascarpone.

Przygotuj krem kawowy: w dużej misce ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Następnie dodawaj stopniowo pozostałe składniki masy. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiego kremu.

Wystygnięty spód tarty kawowej posmaruj jednolicie masłem orzechowym. Następnie wyłóż krem czekoladowy, wyrównaj. Wierzch tarty zwieńcz masa kawową. Wyrównaj nożem lub szpatułką, aż powierzchnia będzie równa i gładka. Na koniec ozdób przesianym przez sito kakao. Mamy w zanadrzu przepis na tartę bez pieczenia. Ten przysmak występuje również w wersji wytrawnej.

Canva / Inna Dodor
Canva / Inna Dodor

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: