2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis
Kotlety schabowe po lubelsku to gratka dla każdego smakosza. Kotlety panierowane w mące gryczanej mają lekko orzechowy posmak, są soczyste i delikatne. Kotlety podane z kaszą gryczaną i sosem z grzybów leśnych to danie, które posmakuje każdemu.
Kotlety schabowe podajemy głównie z ziemniakami, kapustą zasmażaną lub ogórkami kiszonymi. To taki klasyczny zestaw, który smakuje wyśmienicie. Kotlety schabowe po lubelsku to zupełnie nowa odsłona kultowego dania, ich sekretem są dwa składniki: mąka i kasza gryczana.
Kotlety schabowe po lubelsku panierujemy w jajku i mące gryczanej. Nie dodajemy do nich ani mąki, ani bułki tartej. Kotlety smażone na rozgrzanym maśle, oleju lub smalcu mają niezwykły smak z lekką, orzechową nutą. Są soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz, są przepyszne.
Do kotletów schabowych po lubelsku podajmy ugotowaną kaszę gryczaną i ulubione dodatki. Osobiście gorąco polecam sos z grzybów leśnych , taki zestaw jest idealny na jesienny obiad. Kotlety w panierce z mąki gryczanej dosłownie rozpływają się w ustach.
Kotlety schabowe po lubelsku z niezwykłą panierką
Składniki na 4 porcje:
-
4 kawałki schabu bez kości
-
2 jajka
-
sól, pieprz
-
mąka gryczana do obtoczenia
-
olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec do smażenia
Do podania:
-
2 woreczki kaszy gryczanej
-
sos z grzybów leśnych lub sos pieczarkowy
Jak zrobić wyśmienite kotlety schabowe z mąką i kaszą gryczaną?
Mięso umyj, osusz i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, każdy z nich oprósz solą i pieprzem. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kotlety panieruj w rozmąconych jajkach i mące gryczanej.
Następnie smaż na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut na stronę. Schabowe przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ugotowaną kaszą gryczaną i sosem grzybowym lub pieczarkowym , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności
-
Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny
-
Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw
Źródło: newsy.gotujmy