Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności
Jajecznica po angielsku jest prostą i sycącą odsłoną dobrze znanej potrawy. Ciepłe, pełne aromatycznych pieczarek i znakomitej kiełbasy danie będzie idealne na chłodne jesienne poranki. Dodajcie jeszcze mleko, a stanie się także niezwykle kremowe i delikatne. Nikt mu się nie oprze.
Smaczna jajecznica pozwoli wam dobrze zacząć dzień. Przyrządzona z dodatkiem kiełbasy i pieczarek, a będzie niezwykle aromatyczna i sycąca. Wlanie porcji mleka do jaj sprawi, że uzyskamy również aksamitną konsystencję masy jajecznej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej sztuczki, warto to zmienić. Rozpływająca się w ustach jajecznica po angielsku z sycącymi dodatkami z pewnością wam się spodoba.
Przepis na wyborną jajecznicę po angielsku
Składniki:
6 jaj
około 150 g ulubionej kiełbasy
250-300 g pieczarek
75 g tartego sera żółtego
135 ml mleka
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić jajecznicę po angielsku? Jeden składnik sprawi, że wyjdzie bardzo kremowa
Przygotowanie zaczynamy od pokrojenia kiełbasy w półplasterki. Podsmażamy ją na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką. Gdy wytopi się z niej nieco tłuszczu, dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki.
Kontynuujemy smażenie do czasu, aż grzyby nieco się zredukują. Jeśli to konieczne, dodajemy trochę oleju, by składniki się nie przypaliły. Jajka wbijajmy do większej miski i roztrzepujemy je widelcem lub rózgą.
Łączymy kurzy nabiał z mlekiem, po czym doprawiamy masę solą oraz pieprzem. Wylewamy ją na patelnię, a po chwili wsypujemy starty na tarce ser żółty. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy, aż ser się stopi, a jaja zetną. Jajecznicę po angielsku serwujemy ze świeżym pieczywem bezpośrednio po przyrządzeniu. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite wersje jajecznicy. Polecamy niezwykle sycącą odsłoną z boczniakami. Być może też spodoba wam się nietypowe połączenie jajek i brokuła.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny
Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw
„Mega tanie i smaczne” placki ziemniaczane od Tomasza Strzelczyka. Pokochasz je od razu