Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.09.2022 20:49

Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny

Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny
canva/donstock

Panierkę do kotletów schabowych przyrządzamy z jajek, bułki tartej i mąki. Jajka są jednak zupełnie zbędne, ponieważ z łatwością zastąpimy je innym produktem. Kotlety schabowe z panierką bez jajek są soczyste i delikatne w środku, a z zewnątrz mają chrupiącą, złocistą skórkę.

Kotlety schabowe tradycyjnie przygotowujemy z wieprzowiny i panierki z mąki pszennej, jajek i bułki tartej, następnie smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, oleju rzepakowym lub smalcu. Mało kto wie, że panierkę do kotletów schabowych możemy przyrządzić bez jajek. Kotlety z taką panierką smakują wyśmienicie.

Jak panierka do kotletów schabowych trzyma się mięsa bez jajek? Sekretem jest zawiesina z wody i mąki pszennej, która ma konsystencję śmietany, przez co szybko obtoczymy w niej kotlety, a bułka tarta nie odklei się od mięsa podczas smażenia. Panierka bez jajek jest równie chrupiąca i ma apetyczny, złoty kolor.

Kotlety schabowe podajmy z ulubionymi dodatkami. Gorąco polecam puree z ziemniaków lub ulubionych warzyw, a także surówki i kiszonki. Jesienią schabowe możemy polać również aromatycznym sosem przyrządzonym z grzybów leśnych, tak podane kotlety błyskawicznie znikną z talerzy.

Przepis na kotlety schabowe z panierką bez jajek

Składniki na 1 porcję:

  • 1 kawałek schabu bez kości

  • 6 łyżek łyżek wody

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • bułka tarta

  • sól, pieprz

  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety schabowe bez dodatku jajek? Panierka będzie chrupiąca i pyszna

Mięso rozbij tłuczkiem na cienki kotlet, oprósz je solą, pieprzem i odstaw. Dwie łyżki mąki wymieszaj z wodą, zawiesina musi mieć konsystencję śmietany.

Kotlet obtocz w mące pszennej, następnie w przygotowanej zawiesinie, następnie w bułce tartej. Kotlet smaż na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut na stronę na złoty kolor, smacznego.

Przygotuj również soczyste kotlety mielone bez bułki, mleka i jajek, posmakują każdemu. Jeśli masz ochotę na słodki obiad lub sycący podwieczorek- tu poznasz przepis na placki twarogowe, również bez dodatku jajek.

Kotlet schabowy
canva/Thomas Francois

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mamaalergikagotuje