Smakosze.pl
Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny

canva/donstock

Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny

26 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Panierkę do kotletów schabowych przyrządzamy z jajek, bułki tartej i mąki. Jajka są jednak zupełnie zbędne, ponieważ z łatwością zastąpimy je innym produktem. Kotlety schabowe z panierką bez jajek są soczyste i delikatne w środku, a z zewnątrz mają chrupiącą, złocistą skórkę.

Kotlety schabowe tradycyjnie przygotowujemy z wieprzowiny i panierki z mąki pszennej, jajek i bułki tartej, następnie smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, oleju rzepakowym lub smalcu. Mało kto wie, że panierkę do kotletów schabowych możemy przyrządzić bez jajek. Kotlety z taką panierką smakują wyśmienicie.

Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw

Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw

CZYTAJ DALEJ

Jak panierka do kotletów schabowych trzyma się mięsa bez jajek? Sekretem jest zawiesina z wody i mąki pszennej, która ma konsystencję śmietany, przez co szybko obtoczymy w niej kotlety, a bułka tarta nie odklei się od mięsa podczas smażenia. Panierka bez jajek jest równie chrupiąca i ma apetyczny, złoty kolor.

Kotlety schabowe podajmy z ulubionymi dodatkami. Gorąco polecam puree z ziemniaków lub ulubionych warzyw, a także surówki i kiszonki. Jesienią schabowe możemy polać również aromatycznym sosem przyrządzonym z grzybów leśnych, tak podane kotlety błyskawicznie znikną z talerzy.

Przepis na kotlety schabowe z panierką bez jajek

Składniki na 1 porcję:

  • 1 kawałek schabu bez kości

  • 6 łyżek łyżek wody

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • bułka tarta

  • sól, pieprz

  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety schabowe bez dodatku jajek? Panierka będzie chrupiąca i pyszna

Mięso rozbij tłuczkiem na cienki kotlet, oprósz je solą, pieprzem i odstaw. Dwie łyżki mąki wymieszaj z wodą, zawiesina musi mieć konsystencję śmietany.

Kotlet obtocz w mące pszennej, następnie w przygotowanej zawiesinie, następnie w bułce tartej. Kotlet smaż na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut na stronę na złoty kolor, smacznego.

Przygotuj również soczyste kotlety mielone bez bułki, mleka i jajek, posmakują każdemu. Jeśli masz ochotę na słodki obiad lub sycący podwieczorek- tu poznasz przepis na placki twarogowe, również bez dodatku jajek.

Kotlet schabowy

canva/Thomas Francois

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mamaalergikagotuje



Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >
Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki?

Przepisy

Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki? Od niej zależy elastyczność i smak placków

Czytaj więcej >