Smakosze.pl
Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw

canva/Milanchikov, ARTUR BARBAROWSKI/East News

Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw

26 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Marynowane grzyby według przepisu siostry Anastazji to pomysł na niezwykle aromatyczną przekąskę i dodatek do zimnej płyty lub sałatek. Siostra Anastazja robi zalewę do grzybów z kilku aromatycznych przypraw, w tym cynamonu, to sekret doskonałego smaku.

Jesienią lasy są pełne grzybów. Przygotujemy z nich aromatyczny sos, ugotujemy zupę, zrobimy jajecznicę. Na zimę grzyby możemy wysuszyć i wykorzystać je później do pierogów z kapustą, bigosu i innych potraw. Możemy również marynować grzyby i cieszyć się ich smakiem aż do następnego sezonu.

Ciasto bez pieczenia Montenegro

Szybkie ciasto bez pieczenia. Montenegro stanie się ulubionym, rodzinnym łakociem

CZYTAJ DALEJ

Marynowane grzyby zwykle przygotowujemy klasycznie z cukrem, octem, gorczycą, cebulą. Siostra Anastazja robi zalewę z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i cynamonu. Zalewa jest niezwykle aromatyczna i dzięki niej grzyby smakują fantastycznie.

Marynowane grzyby zawsze przekładaj do umytych i wyparzonych słoików, w przeciwnym razie szybko się zepsują lub pojawi się na nich pleśń. Marynowane, leśne przysmaki zachowają smak i świeżość, kiedy będziemy pasteryzować przetwory po przygotowaniu.

Marynowane grzyby w aromatycznej zalewie z dodatkiem cynamonu

Składniki:

  • 1 kg grzybów leśnych

  • 2 szklanki octu winnego 6%

  • pół łyżeczki cynamonu mielonego

  • 5 łyżek cukru

  • 2 łyżki soli

  • kilka ziaren kolorowego pieprzu

  • kilka liści laurowych

  • kilka ziaren ziela angielskiego

Jak zrobić marynowane grzybki według przepisu siostry Anastazji?

Grzyby dokładnie oczyść z piasku i igieł, większe grzyby pokrój na mniejsze kawałki, małe natomiast marynuj w całości. W garnku zagotuj wodę, wrzucaj partiami grzyby i gotuj je 30 sekund, następnie przełóż do drugiego garnka.

Gdy sparzysz już grzyby, wlej do garnka 2 szklanki wody, dodaj cukier i sól i gotuj około 10 minut, następnie zbierz pianę z powierzchni, wlej ocet i resztę przypraw, gotuj kolejne 10 minut. Grzyby przekładaj do umytych i wyparzonych słoików, zwracając uwagę na równomierne rozdzielenie liści laurowych i ziela angielskiego.

Do słoików wlej również wodę z gotujących się grzybów, zakręć. Słoiki pasteryzuj przez 10 minut, następnie postaw je do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Grzyby przełóż do spiżarni, smacznego.

Na zimę warto przygotować również suszone grzyby- tu poznasz babciny patent na suszenie grzybów, wychodzą za każdym razem. Jesienią ugotuj również sos z grzybów leśnych, będzie pysznym dodatkiem do obiadu.

Marynowane grzyby

canva/Oksana Chaun

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps



Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >
ciasto bez pieczenia

Przepisy

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Czytaj więcej >
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Przepisy

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Czytaj więcej >
tatar tomasz strzelczyk

Przepisy

Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Czytaj więcej >