Smakosze.pl Porady Kotlety schabowe to bomba kaloryczna. Ale ja wiem jak zrobić, żeby nie piły tłuszczu
Canva/@Africa images

Kotlety schabowe to bomba kaloryczna. Ale ja wiem jak zrobić, żeby nie piły tłuszczu

24 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kochasz schabowe, ale przeraża cię, jak bardzo są tłuste? Nie ma potrzeby rezygnowania z ulubionego dania. Z tym sposobem zachowasz smak swoich kotletów, a jednocześnie nieco je odchudzisz.

Po co nam panierka?

Kotlet schabowy bez panierki nie tylko brzmi dziwnie, ale też zupełnie nie smakuje. Przecież właśnie za panierkę uwielbiamy go uwielbiamy. To ona sprawia, że kotlety mają piękną złotą barwę oraz chrupią z każdym kęsem.

Panierka ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ci drudzy ubolewają nad tym, że psuje smak mięsa oraz że jest niezdrowa. Prawdopodobnie ten trik sprawi, że nawet przeciwnicy panierki zaczną jej używać.

bułka tarta.jpg
Canva/@AlesVeluscek

Ta zupa bije na głowę fasolową i grochówkę, robię ją każdej zimy. Nic tak nie syci i nie rozgrzewa

Jak nie bułka tarta, to co?

Zamienników bułki tartej jest kilka. Jedni używają płatków kukurydzianych lub migdałowych . Oba składniki nadałyby się do panierowania, ale mają też wady. Sprawiają, że kotlety są twardsze, a migdały, czy płatki kukurydziane lubią odpadać.

Lepszą alternatywą jest japońskie pank o. Tworzy się je poprzez zmielenie suchego chleba pozbawionego skórki. Z tą różnicą, że mieli się je znacznie grubiej, niż naszą bułkę tartą oraz że ma kształt płatków o długość 5 milimetrów .

Sposób na to, aby kotlety nie piły tłuszczu

Mój sposób na to, żeby kotlety nie piły tłuszczu, tkwi w panierce. Przygotowuję ją, podobnie jak panko, z wysuszonego chleba. Z tą różnicą, że chleb suszony jest razem ze skórką.

Aby przyrządzić panierkę nie pijącą tłuszczu, wystarczy wysuszyć chleb, który został ci w domu. Warto pokroić go przed wysuszeniem na mniejsze kawałki, co ułatwi mielenie. Ja wykorzystuję do tego moździerz, ale równie dobrze możesz użyć do tego wałka i po prostu rozgnieść wysuszone pieczywo na blacie .

Ten sposób odchudzi z tłuszczu twoje kotlety, a ty nie będziesz musiała rezygnować ze swojego ulubionego dania. Sprawdź, jak zrobić fasolkę po bretońsku w 30 minut oraz jak zrobić śniadanie z jajek i cebuli .

suszony chleb.jpg
Canva/@romvo
Gotuję makaron, dodaję kilka składników i w 30 minut mam pyszny obiad. Mógłbym to jeść codziennie
Naleśniki po meksykańsku to prawdziwy hit. Są tak dobre, że robię je praktycznie co tydzień
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy