Kotlety schabowe to bomba kaloryczna. Ale ja wiem jak zrobić, żeby nie piły tłuszczu
Kochasz schabowe, ale przeraża cię, jak bardzo są tłuste? Nie ma potrzeby rezygnowania z ulubionego dania. Z tym sposobem zachowasz smak swoich kotletów, a jednocześnie nieco je odchudzisz.
Po co nam panierka?
Kotlet schabowy bez panierki nie tylko brzmi dziwnie, ale też zupełnie nie smakuje. Przecież właśnie za panierkę uwielbiamy go uwielbiamy. To ona sprawia, że kotlety mają piękną złotą barwę oraz chrupią z każdym kęsem.
Panierka ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ci drudzy ubolewają nad tym, że psuje smak mięsa oraz że jest niezdrowa. Prawdopodobnie ten trik sprawi, że nawet przeciwnicy panierki zaczną jej używać.
Jak nie bułka tarta, to co?
Zamienników bułki tartej jest kilka. Jedni używają płatków kukurydzianych lub migdałowych . Oba składniki nadałyby się do panierowania, ale mają też wady. Sprawiają, że kotlety są twardsze, a migdały, czy płatki kukurydziane lubią odpadać.
Lepszą alternatywą jest japońskie pank o. Tworzy się je poprzez zmielenie suchego chleba pozbawionego skórki. Z tą różnicą, że mieli się je znacznie grubiej, niż naszą bułkę tartą oraz że ma kształt płatków o długość 5 milimetrów .
Sposób na to, aby kotlety nie piły tłuszczu
Mój sposób na to, żeby kotlety nie piły tłuszczu, tkwi w panierce. Przygotowuję ją, podobnie jak panko, z wysuszonego chleba. Z tą różnicą, że chleb suszony jest razem ze skórką.
Aby przyrządzić panierkę nie pijącą tłuszczu, wystarczy wysuszyć chleb, który został ci w domu. Warto pokroić go przed wysuszeniem na mniejsze kawałki, co ułatwi mielenie. Ja wykorzystuję do tego moździerz, ale równie dobrze możesz użyć do tego wałka i po prostu rozgnieść wysuszone pieczywo na blacie .
Ten sposób odchudzi z tłuszczu twoje kotlety, a ty nie będziesz musiała rezygnować ze swojego ulubionego dania. Sprawdź, jak zrobić fasolkę po bretońsku w 30 minut oraz jak zrobić śniadanie z jajek i cebuli .