Ta zupa bije na głowę fasolową i grochówkę, robię ją każdej zimy. Nic tak nie syci i nie rozgrzewa
Zima trwa jeszcze w najlepsze. Wciąż warto nasycić i rozgrzać swój organizm. Pomoże ci w tym ta zupa. Jest łatwa w przygotowaniu, a co najważniejsze wybornie smakuje. Przekonaj się sama.
Zupa jest najlepsza
Zupa to jedna z najważniejszych część naszego jadłospisu. Posiada wiele właściwości. Na przykład przez to, że składa się głównie z wody, zaspokaja sporą część dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik.
Dodatkowo zupy zazwyczaj podawane są z makaronami, kaszami lub ziemniakami. Właśnie te składniki zawierają potrzebne węglowodany. Odpowiadają za dostarczenie energii komórkom, które odpowiadają za właściwe funkcjonowania naszego organizmu.
Nie można też zapomnieć o warzywach, które dostarczają masy istotnych składników odżywczych. Sama widzisz, że zupa oprócz właściwości rozgrzewających posiada jeszcze wiele innych. Dlatego nie pomijaj zupy i gotuj ją w swoim domu. Proponuję zacząć od tej, bo posiada wszystko, co powinna. Naje się nią każdy, a do tego rozgrzeje w chłodniejsze dni.
Naleśniki po meksykańsku to prawdziwy hit. Są tak dobre, że robię je praktycznie co tydzieńCo będzie ci potrzebne?
Sprawdź listę składników i wybierz się na zakupy. Dopiero wtedy zaczniemy. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale DOMOWE OBIADY, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 200 g kiełbasy śląskiej
- 150 g surowego boczku
- 250 g schabu
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 2,5 l wody
- 1 por
- 300 g suszonych grzybów
- 1 puszka fasoli konserwowej
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- majeranku
- papryka słodka
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- czosnek granulowany
- pieprz
- sól
Jak zrobić tę rozgrzewającą zupę?
Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie pokrój je w średnią kostkę. Marchew obierz i pokrój na talarki. Odetnij zieloną część pora i pozostaw tylko jego białą część. Dokładnie ją wypłucz i posiekaj w cienkie piórka.
Do garnka wlej wodę. Dodaj pokrojone ziemniaki, marchew, por oraz suszone grzyby. Gotuj na średnim ogniu. Odsącz fasolę i wsyp do garnka. Następnie obierz korzeń pietruszki, pokrój w plastry i wrzuć do pozostałych składników. Całość wymieszaj.
Wsyp przyprawy. I doprowadź do zagotowania. W czasie gotowania zupy zajmij się mięsem. Surowy boczek, kiełbasę oraz schab pokrój w kostkę o średniej wielkości. Rozgrzej patelnię i podsmaż wszystkie składniki.
Kiedy będą gotowe, wlej przecier pomidorowy i gotuj do momentu, aż zgęstnieje. Dopiero wtedy dodaj zawartość patelni do gotującej się zupy. Zamieszaj. Gotuj przez około 25 minut i gotowe. Sprawdź, czym zagęszczać gulasz oraz dowiedz się jaki błąd popełniasz, jedząc czosnek.