Naleśniki po meksykańsku to prawdziwy hit. Są tak dobre, że robię je praktycznie co tydzień
Naleśniki nie tylko na słodko. Ten przepis udowodni ci, że lepiej zrobić je ze słonym farszem. Idealnie sprawdzą się w roli obiadu. W moim domu naleśniki po meksykańsku to jedno z ulubionych dań.
Naleśniki na słono?
Najpopularniejszym sposobem podawania naleśników, jest ten na słodko. Ich miękkie ciasto tworzy pyszne połączenie z owocowym dżemem lub czekoladą. Niektórzy wolą jednak zjeść je na słono. Na przykład w postaci krokietów.
Nie każdy jednak lubi krokiety. Z pomocą przychodzi ten przepis. Dzięki niemu poznasz sposób na naleśniki meksykańskie. Zaciekawiona? To przeczytaj jak je przygotować i zaczynamy.
Strzelczyk pokazał jak zrobić oponki. Są lepsze niż faworki i pączki razem wzięteCo będziesz potrzebować?
Oprócz składników na ciasto naleśnikowe przygotuj także składniki na sos meksykański. Spokojnie nie jest ich wiele i są tanie. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Gotuj z Anią, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.
Składniki:
- 600g mąki
- 300 ml mleka
- 300 ml wody
- 2 jajka
- sól
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 100 g mozzarelli
- 2 cebule czerwone
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 80 g koncentratu pomidorowego
- 6 ząbków czosnku
- 5 g słodkiej papryki
- 5 g chili (jeżeli nie lubisz ostrych potraw, możesz je pominąć)
- sól
- pieprz
Jak zrobić naleśniki po meksykańsku?
Przygotowanie zacznij od pokrojenia cebuli w drobną kostkę. Patelnię rozgrzej, a następnie podsmaż cebulę. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do cebuli. Do podsmażonych składników dołóż mięso. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, całość wymieszaj.
Czerwoną paprykę umyj i pokrój w małą kostkę. Kiedy warzywo zmięknie, dorzuć odsączoną fasolę czerwoną i kukurydzę. Wymieszaj i podsmażaj przez około 4 minuty. Następnie dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie papryką chili. Wymieszaj i doprowadź do zagotowania.
Gotowy sos meksykański odstaw i zacznij przygotowywać naleśniki. Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i wbij jaka. Dolej mleko oraz wodę. Za pomocą miksera lub trzepaczki połącz składniki na jednolite i lejące się ciasto. Następnie usmaż cienkie placki na rozgrzanej patelni.
Na każdego naleśnika nałóż farsz i zawiń jak krokiety. Gotowe zawiniątka układaj w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmaruj przecierem pomidorowym i posyp starą mozzarellą. Piecz w temperaturze 180 stopni, do momentu roztopienia się sera na powierzchni. I gotowe. Sprawdź, jaki czosnek powinno się jeść oraz z czym pić kawę, aby schudnąć.