Kotlety schabowe w majonezie. 1 dodatek nadaje im niepowtarzalny smak
Kotlety schabowe w majonezie i koperku są o wiele smaczniejsze od kotletów moczonych w mleku. Wyjątkowa marynata nie dość, że zmiękcza twarde mięso, to jeszcze nadaje mu wyjątkowego smaku. Kotlety błyskawicznie znikną z talerzy.
Niektórzy kotlety doprawiają i panierują od razu, inni maczają w mleku i cebuli. Okazuje się, że schabowe wyjdą jeszcze lepiej, kiedy zamarynujemy je w zupełnie innych składnikach. Kotlety schabowe w majonezie i koperku zachwycają soczystością, delikatnością i smakiem.
Bardzo ważnym składnikiem marynaty na kotlety schabowe w majonezie i koperku jest sok z cytryny. Sok doskonale zmiękcza twarde włókna wieprzowiny, przez co schab staje się delikatny, miękki i niezwykle soczysty. Świeży koperek natomiast odpowiedzialny jest za fenomenalny smak.
Kotlety schabowe w majonezie i koperku smażymy na mocno rozgrzanym oleju, maśle klarowanym lub smalcu. Letni tłuszcz jest momentalnie wchłaniany przez mięso, a kotlety wyjdą tłuste i ciężkie. Do smażenia osobiście polecam masło klarowane lub smalec, które dodatkowo dodają kotletom aromatu.
Przepis na soczyste schabowe w majonezie i koperku
Składniki na 4 porcje:
-
4 kawałki schabu bez kości
-
łyżka majonezu
-
łyżka soku z cytryny
-
łyżka posiekanego koperku
-
2 jajka
-
mąka pszenna
-
bułka tarta
-
sól, pieprz
-
olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec do smażenia
Jak przyrządzić kotlety schabowe w wyjątkowej marynacie?
Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, każdy z nich oprósz solą, pieprzem i odstaw. Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj posiekany koperek i wymieszaj. Kotlety obtocz w przygotowanej marynacie i wstaw do lodówki na 3- 4 godziny.
Po tym czasie kotlety panieruj kolejno w mące pszennej, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Następnie smaż je przez kilka minut na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, smacznego.
Przygotuj również soczyste kotlety mielone z nietypowym składnikiem, kotlety zachwycają smakiem. Na rodzinny obiad doskonale sprawdzą się także rolady schabowe z aromatycznym farszem z grzybów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Hitowe ciasto bez pieczenia niczym Rafaello. Pyszniejszego nie kupisz nawet w cukierni
-
Jak usmażyć supercienkie naleśniki? Pamiętaj o 1 czynności. Zawsze wyjdą doskonałe
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama