Smakosze.pl Przepisy Kotlety schabowe w majonezowo-koperkowej marynacie
canva/Jan Mach

Kotlety schabowe w majonezowo-koperkowej marynacie

29 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Wszyscy znamy klasyczny przepis na kotlety schabowe, który mimo wszystko może być dla części dość oklepany i dobrze poznany. Jeśli zamarynujesz je w majonezie i koperku, uzyskasz znacznie lepszy smak i kruchość mięsa. Receptura jest banalnie prosta.

Kotlety schabowe lubi praktycznie każdy. Wgryzienie się w chrupiącą panierkę i delikatne, soczyste mięso dostarcza nam ogromnej przyjemności. Warto jednak od czasu do czasu spróbować czegoś nowego.

Takie właśnie są schabowe, które przed panierowaniem i smażeniem marynuje się w majonezie i koperku. Majonez nadaje mięsu delikatności, a smak koperku przenika przez włókna i dostarcza mnóstwo aromatu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety schabowe marynowane w majonezie i koperku

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy zrobić kotlety schabowe bez jajka w panierce. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 1 jajko

  • 2 łyżki majonezu

  • łyżka soku z cytryny

  • pół garści koperku

  • sól

  • pieprz

  • schab pół kilograma

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy

Pokrój schab na kotlety i dokładnie je rozbij. W misce roztrzep jajko i dodaj do niego majonez, koperek, sól, sok z cytryny oraz pieprz. Wymieszaj całość dokładnie i dodaj do masy kotlety. Odstaw na całą noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmij schab na 30 minut przed smażeniem, aby nabrał temperatury pokojowej. Wyłów go z marynaty i panieruj w bułce tartej z dodatkiem pieprzu oraz soli.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wykładaj na niego kotlety. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami oraz świeżą mizerią. Smacznego.

Kotlety schabowe

Źródło: canva/richardschramm, Getty Images Pro Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: kulinarneprzeboje.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy