Wyraziste kotlety schabowe bez jajek - z majonezem
Przyzwyczailiśmy się, że kotlety schabowe zawsze panierowane są przy użycia jajka. Jak się okazuje, składnik ten nie jest kluczowy i można go pominąć. Zamiast jajek wykorzystaj majonez, który doskonale zwiąże suche składniki panierki.
Kotlety schabowe to uwielbiane przez wielu Polaków danie. Niektórzy kochają je do tego stopnia, że nie mogą odważyć się spróbować czegoś nowego podczas ich gotowania.
Jeśli masz ochotę na powiew świeżości, zrezygnuj z obtaczania mięsa w rozbełtanych jajkach. Zamiast nich wykorzystaj majonez, którym należy posmarować kolety. Dzięki zamarynowaniu ich w sosie przez całą noc uzyskuje się kruchą fakturę schabowego.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlety schabowe w majonezie
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy jak najwygodniej obierać maślaki. W tym tekście z kolei zdradzamy genialny przepis, na syrop z kwiatów czarnego bzu.
Składniki:
6 plastrów schabu
2 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki siekanego koperku
sól
pieprz
olej
bułka tarta
Do miski dodaj majonez, sok z cytryny, koperek oraz pieprz. Wymieszaj całość, aż konsystencja będzie odpowiednia. Kotlety osusz ręcznikiem papierowym i posmaruj je marynatą.
Przełóż mięso na talerz lub miskę, przykryj i schowaj do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmij mięso i obtocz w bułce tartej zmieszanej z solą. Dodanie soli na późniejszym etapie zwiększy soczystość schabowych.
Na patelnię wlej olej i rozgrzej go na średnim palniku. Smaż mięso na gorącym tłuszczu z obu stron, aż uzyskasz ładną złotą panierkę. Smacznego.
Źródło: canva/Big Pixel from_my_point_of_view,
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarneprzeboje.pl