Smakosze.pl
Kotlet schabowy

canva/Getty Images

Wyraziste kotlety schabowe bez jajek - z majonezem

28 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Przyzwyczailiśmy się, że kotlety schabowe zawsze panierowane są przy użycia jajka. Jak się okazuje, składnik ten nie jest kluczowy i można go pominąć. Zamiast jajek wykorzystaj majonez, który doskonale zwiąże suche składniki panierki.

Kotlety schabowe to uwielbiane przez wielu Polaków danie. Niektórzy kochają je do tego stopnia, że nie mogą odważyć się spróbować czegoś nowego podczas ich gotowania.

Jeśli masz ochotę na powiew świeżości, zrezygnuj z obtaczania mięsa w rozbełtanych jajkach. Zamiast nich wykorzystaj majonez, którym należy posmarować kolety. Dzięki zamarynowaniu ich w sosie przez całą noc uzyskuje się kruchą fakturę schabowego.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety schabowe w majonezie

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy jak najwygodniej obierać maślaki. W tym tekście z kolei zdradzamy genialny przepis, na syrop z kwiatów czarnego bzu.

Składniki:

  • 6 plastrów schabu

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżki siekanego koperku

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • bułka tarta

Do miski dodaj majonez, sok z cytryny, koperek oraz pieprz. Wymieszaj całość, aż konsystencja będzie odpowiednia. Kotlety osusz ręcznikiem papierowym i posmaruj je marynatą.

Kremówka

Zniewalająca, kremowa napoleonka bez pieczenia w 15 minut

CZYTAJ DALEJ

Przełóż mięso na talerz lub miskę, przykryj i schowaj do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmij mięso i obtocz w bułce tartej zmieszanej z solą. Dodanie soli na późniejszym etapie zwiększy soczystość schabowych.

Na patelnię wlej olej i rozgrzej go na średnim palniku. Smaż mięso na gorącym tłuszczu z obu stron, aż uzyskasz ładną złotą panierkę. Smacznego.

Schabowy

Źródło: canva/Big Pixel from_my_point_of_view,

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: kulinarneprzeboje.pl

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >