Kotlety schabowe panierujesz w mące, jajku i tartej bułce? Ostatni składnik warto zamienić na zdrowszy
Kotlety schabowe najczęściej panieruje się mące, jajku i bułce tartej. Chrupiącą panierkę można jednak stworzyć również z innych składników. Jedną ze zdrowszych opcji jest wykorzystanie otrębów. Wystarczy je zmielić i obtoczyć w nich mięso bezpośrednio przed smażeniem. Sprawdźcie, jakie jeszcze produkty się sprawdzą.
Choć panierowanie w bułce tartej jest popularne i pozwala na uzyskanie znakomitej, chrupiącej otoczki dla kotletów schabowych, warto czasem zmienić trochę przyzwyczajenia. Zamienniki przydadzą się zwłaszcza wtedy, gdy zależy nam na tym, by panierka chłonęła mniej tłuszczu i ogólnie była mniej kaloryczna. Przydadzą się też, gdy nasze zapasy stopnieją, a sklepy będą zamknięte.
W czym panierować kotlety schabowe? Postawcie na otręby
Przygotowanie kotletów bez panierki będzie najzdrowsze, lecz niekoniecznie musimy sobie odmawiać kulinarnej uczty w postaci chrupiącego dodatku do schabowego. Niektóre alternatywy bułki tartej są zdrowe i niesamowicie smaczne.
Otręby pszenne są doskonałym przykładem takiego produktu. Najczęściej stosuje się je jako dodatek do owsianek czy innych śniadaniowych płatków. Po zmieleniu, a nawet bez, mogą pełnić dodatkowe funkcje. Obtoczony w nich schab jest znakomity.
Inne zdrowe wersje panierki do kotletów schabowych
Zamiast bułki tartej możecie użyć także siemienia lnianego. Zanim jednak zanurzycie kotlety w zmielonym ziarnie, koniecznie obtoczcie je w pianie z białek — będą przepyszne. Inną alternatywą są rozdrobnione na proszek płatki owsiane.
Mniej standardowym produktem, który nada mięsu dodatkowego aromatu, są orzechy . Do wyboru macie laskowe, włoskie lub migdały. Trzeba je oczywiście posiekać na małe kawałeczki. Możecie też pokruszyć śniadaniowe płatki kukurydziane.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na kotlety schabowe. Wypróbujcie znakomity patent na ten rarytas przyrządzany w piwie . Być może spodoba wam się również prosta receptura na danie z dodatkiem majonezu — będą soczyste jak nigdy wcześniej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Makowiec pęka podczas pieczenia? Wszystko przez 1 niedopatrzenie. Mało kto ma pojęcie
-
Mistrzowie kuchni zawsze dodają do rosołu 1 składnik. Dzięki niemu zupa jest bardziej aromatyczna
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama