Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mistrzowie kuchni zawsze dodają do rosołu 1 składnik. Dzięki niemu zupa jest bardziej aromatyczna
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 03.12.2022 13:29

Mistrzowie kuchni zawsze dodają do rosołu 1 składnik. Dzięki niemu zupa jest bardziej aromatyczna

rosół
Canva / valentynsemenov

Gotowanie rosołu odbywa się z udziałem znanych i sprawdzonych przypraw. Obecność liścia laurowego i ziela angielskiego jest w tym wywarze wręcz obowiązkowa. Niewiele osób jednak wie, że warto dodać również goździki do rosołu. Ich aromat nadaje popularnej zupie niezwykłego wyrazu.

Aby dodać goździki do rosołu, wystarczy kilka ich sztuk wbić w cebulę i opalić całość nad palnikiem. Tyle wystarczy, żeby zupa nabrała większej mocy i intensywnego smaku. Przeciwwirusowe i antybakteryjne działanie przyprawy również nie pozostaje bez znaczenia. Rosół z goździkami nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także rozgrzewa i pomaga wzmocnić nasz organizm.

Przepis na wyjątkowy rosół z dodatkiem goździków

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka

  • kawałek szpondra wołowego (ok. 0,5 kg)

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1 kawałek selera

  • 1 por

  • 1 cebula

  • kilka ziaren pieprzu

  • sól do smaku

  • 3-4 goździki

  • 2 liście laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

Jak przygotować idealny wywar i w jaki sposób dodać goździki do rosołu?

Mięso na rosół włóż do dużego garnka. Oprósz je solą i zalej zimną wodą. Odstaw całość na 30-40 minut.

Po upływie tego czasu wodę z garnka wylej, a mięso zalej świeżą jej ilością do 3/4 wysokości naczynia. Całość zagotuj, zbierz zebrane na powierzchni szumowiny. Następnie trzymaj wywar na rosół na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 90 minut.

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki na rosół. Warzywa oczyść i obierz. W cebulę dodatkowo wbij goździki, a następnie opal ją nad kuchenką gazową. Po upływie wymaganego czasu gotowania, dodaj do wywaru wszystkie przyprawy oraz warzywa.

Rosół gotuj przez kolejne 60 minut pod lekko uchyloną pokrywką. Na koniec posmakuj zupy i ewentualnie dopraw dodatkowo solą i pieprzem. Bulion odcedź z mięsa i warzyw. Składniki po gotowaniu rosołu możesz rozdrobnić i podawać jako dodatek do bulionu. Niebanalny sposób na rosół ma znana restauratorka. Pyszny warzywny wywar z łatwością przygotujesz z użyciem ziemniaczanych obierków.

Canva / RusN
Canva / RusN

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: