Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makowiec pęka podczas pieczenia? Wszystko przez 1 niedopatrzenie. Mało kto ma pojęcie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 03.12.2022 14:00

Makowiec pęka podczas pieczenia? Wszystko przez 1 niedopatrzenie. Mało kto ma pojęcie

przepis na makowiec
Canva / Maria Potrykus-Verstappen's Images

Nieapetyczne ciasto pełne szczelin jest prawdziwą zmorą kucharza. Co zrobić, żeby makowiec nie pękał? Wystarczy zadbać o należyte przygotowanie ciasta drożdżowego. Znaczenie ma zarówno czas jego leżakowania, jak i odpowiednie proporcje składników.

Dobrze skomponowany przepis na makowiec powinien zawierać optymalną ilość drożdży na 1 kg mąki. Jest to 5 g drożdży suchych lub 15 g świeżych. Pamiętaj też, że zagniecione ciasto musi odpoczywać przez 2-3 godziny przed wstawieniem do piekarnika. Skrócenie tego czasu skutkować będzie pękaniem makowca.

Przepis na makowiec, który zawsze się udaje

Składniki na ciasto:

  • niecała szklanka mąki pszennej

  • 2 łyżki cukru

  • 7 g drożdży suszonych

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • 1/4 szklanki mleka

  • 4-5 łyżek miękkiego masła

  • 2 żółtka

  • szczypta soli

Składniki na masę makową:

  • 1 pełna szklanka maku mielonego

  • 1 i 1/2 szklanki mleka

  • 4 łyżki cukru

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżeczki miodu

  • kilka kropel aromatu rumowego

  • garść rodzynek

  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • garść posiekanych orzechów włoskich

  • 2 białka

  • szczypta soli

Instrukcja krok po kroku co zrobić, żeby makowiec nie pękał

Składniki ciasta z przepisu na makowiec zagnieć z pominięciem masła. Kiedy uzyskasz już jednolite ciasto, dołóż do niego tłuszcz i całość wyrabiaj przez kolejne 5-10 minut. Masę przełóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny.

W międzyczasie z przepisu na makowiec przygotuj masę. W tym celu mak zalej mlekiem w niewielkim garnuszku. Następnie dodaj masło, miód, cukier i gotuj składniki do momentu, aż cała woda odparuje. Masę makową odstaw do przestudzenia.

Do ostygniętej masy dodaj kolejne składniki z przepisu na makowiec, czyli aromat migdałowy i bakalie. Pod koniec wyrastania ciasta, białka jaj ubij na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie domieszaj je do maku.

Ciasto drożdżowe przygotowane według przepisu na makowiec wyjmij z naczynia i wyrabiaj przez kilka minut. Następnie rozwałkuj je do grubości ok. 3 mm. Na cieście rozsmaruj równomiernie masę makową, zostawiając niewielki odstęp od brzegu i zawiń całość w roladę.

Co zrobić, żeby makowiec nie pękał podczas pieczenia? Przygotowane ciasto luźno owiń w podwójną warstwę papieru do pieczenia. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut, a po upieczeniu odstaw do ostudzenia. Gotowy wypiek z powyższego przepisu na makowiec udekoruj domowym lukrem i bakaliami. Popularny niegdyś makowiec japoński przygotujesz w rekordowym czasie. Ciasto makowe bez pieczenia niejednego wprawi w osłupienie.

Canva / sautepl
Canva / sautepl

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: