Makowiec pęka podczas pieczenia? Wszystko przez 1 niedopatrzenie. Mało kto ma pojęcie
Nieapetyczne ciasto pełne szczelin jest prawdziwą zmorą kucharza. Co zrobić, żeby makowiec nie pękał? Wystarczy zadbać o należyte przygotowanie ciasta drożdżowego. Znaczenie ma zarówno czas jego leżakowania, jak i odpowiednie proporcje składników.
Dobrze skomponowany przepis na makowiec powinien zawierać optymalną ilość drożdży na 1 kg mąki. Jest to 5 g drożdży suchych lub 15 g świeżych. Pamiętaj też, że zagniecione ciasto musi odpoczywać przez 2-3 godziny przed wstawieniem do piekarnika. Skrócenie tego czasu skutkować będzie pękaniem makowca.
Przepis na makowiec, który zawsze się udaje
Składniki na ciasto:
niecała szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru
7 g drożdży suszonych
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/4 szklanki mleka
4-5 łyżek miękkiego masła
2 żółtka
szczypta soli
Składniki na masę makową:
1 pełna szklanka maku mielonego
1 i 1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1 łyżka masła
2 łyżeczki miodu
kilka kropel aromatu rumowego
garść rodzynek
1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
garść posiekanych orzechów włoskich
2 białka
szczypta soli
Instrukcja krok po kroku co zrobić, żeby makowiec nie pękał
Składniki ciasta z przepisu na makowiec zagnieć z pominięciem masła. Kiedy uzyskasz już jednolite ciasto, dołóż do niego tłuszcz i całość wyrabiaj przez kolejne 5-10 minut. Masę przełóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
W międzyczasie z przepisu na makowiec przygotuj masę. W tym celu mak zalej mlekiem w niewielkim garnuszku. Następnie dodaj masło, miód, cukier i gotuj składniki do momentu, aż cała woda odparuje. Masę makową odstaw do przestudzenia.
Do ostygniętej masy dodaj kolejne składniki z przepisu na makowiec, czyli aromat migdałowy i bakalie. Pod koniec wyrastania ciasta, białka jaj ubij na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie domieszaj je do maku.
Ciasto drożdżowe przygotowane według przepisu na makowiec wyjmij z naczynia i wyrabiaj przez kilka minut. Następnie rozwałkuj je do grubości ok. 3 mm. Na cieście rozsmaruj równomiernie masę makową, zostawiając niewielki odstęp od brzegu i zawiń całość w roladę.
Co zrobić, żeby makowiec nie pękał podczas pieczenia? Przygotowane ciasto luźno owiń w podwójną warstwę papieru do pieczenia. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut, a po upieczeniu odstaw do ostudzenia. Gotowy wypiek z powyższego przepisu na makowiec udekoruj domowym lukrem i bakaliami. Popularny niegdyś makowiec japoński przygotujesz w rekordowym czasie. Ciasto makowe bez pieczenia niejednego wprawi w osłupienie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zakwas na buraki spleśniał? Winny jest częsty błąd. Polacy masowo go popełniają
Połącz 2 sosy i zmieszaj z mięsem. Kotlety mielone nigdy nie były tak pyszne i soczyste
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama