Smakosze.pl Przepisy Drobno pokrusz i obtocz nimi schab. 1 składnik kompletnie odmieni panierkę
canva/fotek

Drobno pokrusz i obtocz nimi schab. 1 składnik kompletnie odmieni panierkę

15 grudnia 2022

Kotlety schabowe w panierce z chipsów są chrupiące i aromatyczne. Prosta zamiana bułki tartej na przekąskę o smaku papryki sprawia, że danie nabiera charakteru, a panierka jest złocista. Całość smakuje wyśmienicie, więc warto spróbować.

Jeśli szukacie pomysłu na nietuzinkowe kotlety schabowe, zmieńcie sposób przygotowania panierki. Użycie paprykowych chipsów sprawi, że otoczka nabierze niesamowitej chrupkości oraz aromatu. Jej kolor również was zachwyci.

Przepis na kotlety schabowe w panierce z chipsów

Składniki:

  • 500-600 g schabu wieprzowego bez kości

  • 2 duże jaja

  • 240 g chipsów o smaku papryki

  • 60 g mąki pszennej

  • masło klarowane lub smalec do smażenia

  • mleko do namoczenia (można pominąć)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić kotlety schabowe w panierce z chipsów? Znamy prosty przepis

Chipsy kruszymy w torebce na niezbyt duże kawałeczki. Wysypujemy je na talerz, a w dwóch kolejnych umieszczamy jaja oraz mąkę pszenną. Schab oczyszczamy, kroimy go na 4 plastry. Następnie rozbijamy mięso przy pomocy tłuczka i umieszczamy je w misce z mlekiem.

Odstawiamy na 2 godziny lub nawet na całą noc, jeśli mamy czas (wtedy wstawiamy do lodówki). Ocieplone kotlety schabowe oprószamy solą oraz pieprzem i obtaczamy w mące. Następnie zanurzamy w roztrzepanych jajkach, po czym przenosimy do talerza z chipsami.

Starannie je panierujemy, delikatnie dociskając fragmenty przekąski. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu , zaczynając od mocniejszego ognia (2 minuty na stronę). Potem zmniejszamy moc palnika i kontynuujemy smażenie — przez 3 minuty z każdej strony.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne kotlety schabowe. Koniecznie spróbujcie świetnej wersji marynowanej w piwie . Polecamy także inspirowaną pizzą hawajską odsłonę z ananasem i serem żółtym .

Kotlety schabowe w panierce z chipsów są pyszne
canva/MCCAIG

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy