Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe kotlety siekane. Delikatne, soczyste i pełne smaku. Rodzina się nimi zachwyci
canva/oksanashufrych

Ekspresowe kotlety siekane. Delikatne, soczyste i pełne smaku. Rodzina się nimi zachwyci

24 listopada 2022

Kotlety siekane z kurczaka są doskonałą alternatywą dla schabowych i mielonych. Robi się je łatwo i szybko, a zachwycają soczystością i delikatnością. Dziś ich smak podkreślimy dodatkiem pieczarek i aromatycznych przypraw. Wyjdą przepyszne, musicie ich spróbować.

Pokrojony w kosteczkę kurczak wymieszany ze startymi pieczarkami i żółtym serem to zapowiedź pysznego obiadu. Składniki wystarczy wzbogacić kilkoma dodatkami, by powstała masa na doskonałe kotlety.

Przepis na kotlety siekane z kurczaka

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka

  • 150 g pieczarek

  • 1 średnia cebula

  • 2 duże jaja

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2-3 łyżki startego żółtego sera

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka śmietany

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety siekane z kurczaka? Znamy prosty patent na obiad

Zaczynamy od przygotowania kurczaka. Usuwamy z niego błony, a następnie kroimy go w drobną kostkę. Umieszczamy ją w misce. Do naczynia ścieramy oczyszczone pieczarki, korzystając z tarki o większych oczkach.

Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Dodajemy ją do pozostałych składników wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec wrzucamy starty na tarce o średnich oczkach ser żółty oraz mąkę pszenną, śmietanę i jaja. Całość mieszamy i doprawiamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy porcje masy na kotlety. Delikatnie je spłaszczamy i smażymy po 4 minuty z każdej strony. Kotlety siekane osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowity obiad dla całej rodziny. Spróbujcie koniecznie pysznych kotletów schabowych bez panierki . Być może spodobają wam się także pieczone skrzydełka z kurczaka .

Kotlety siekane z kurczaka są znakomite
canva/shomova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy