Smakosze.pl Przepisy Kotlety z piersi kurczaka marynowane w jogurcie. Wychodzą obłędnie soczyste
canva/Kamlesh_Sethy

Kotlety z piersi kurczaka marynowane w jogurcie. Wychodzą obłędnie soczyste

4 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukacie pomysłu na obiad? Proponujemy kotlety z piersi kurczaka marynowane w jogurcie. Wychodzą obłędnie soczyste, co jest zasługą wyjątkowej mieszanki składającej się z mleka, jogurtu i przypraw. Wystarczy namoczyć w niej płaty mięsa, a potem je usmażyć. Kotlety wyjdą pyszne jak nigdy.

Filet z piersi kurczaka jest niezwykle delikatnym i wszechstronnym mięsem. Doskonale nadaje się do pieczenia, gotowania i smażenia. Świetnie smakują przygotowane z niego kotlety. Potrafią być kruche, miękkie i soczyste. By jednak mieć pewność, że takie wyjdą, warto je wcześniej zamarynować. W czym? Doskonale w roli marynaty sprawdzi się jogurt naturalny z dodatkiem mleka i przypraw.

Kotlety z piersi kurczaka marynowane w jogurcie

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 3 łyżki mleka

  • słodka mielona papryka

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów

Filety z kurczaka opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Każdy przekrój na 2 płaty, a potem delikatnie rozbij je kuchennym tłuczkiem.

W misce umieść jogurt, mleko, łyżeczkę mielonej papryki, trochę soli i pieprzu. Całość wymieszaj widelcem.

Do marynaty włóż rozbite płaty mięsa. Całość lekko przemieszaj. Miskę przykryj np. folią spożywczą i wstaw na 2 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki. Patelnię rozgrzej, wlej na nią sporą ilość oleju. Kotlety lekko osącz z marynaty, panieruj je w tartej bułce i kładź na patelnię. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na dania z fileta z piersi kurczaka. Sprawdź, jak zrobić siekane kotlety z kurczaka , a także, jak przygotować pierś kurczaka w miodowej marynacie .

filet z kurczaka
filet z kurczaka

Źródło zdjęcia: canva/littleny Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnamaniusia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy