Idealnie soczysta pierś z kurczaka w prostej marynacie na bazie miodu
Dobrze przyrządzona pierś z kurczaka potrafi być wyjątkowo soczysta i rozpływająca się w ustach. Poniżej pokazujemy przepis na marynowaną w miodzie i sosie sojowym pierś z kurczaka, która zachwyca aromatem oraz delikatnością. Idealnie pasuje do niej mieszanka mrożonych warzyw azjatyckich i ryż.
Kurczak jedzony jest przez nas wyjątkowo często, dlatego przyrządzanie go cały czas w taki sam sposób może szybko doprowadzić do znudzenia. Prezentowana przez nas dzisiaj propozycja na pierś z kurczaka pozwoli wprowadzić duży powiew świeżości do twojego codziennego jadłospisu.
W przypadku marynowania mięs najważniejszy jest odpowiednio długi czas, podczas którego mięso zanurzone jest w marynacie. Najlepiej pozostawić je w niej na 24 czy nawet 48 godzin - dla codziennego użytku jedna noc w zupełności wystarcza.
Przepis na kurczaka w miodowej marynacie
Składniki:
1 podwójny filet z piersi kurczaka
3 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
łyżeczka oleju sezamowego
pieprz
sól
pół łyżeczki curry
olej roślinny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
4 łyżeczki wody
Zacznij od oczyszczenia mięsa z żyłek, ścięgien oraz ewentualnych pozostałości kości. Następnie przekrój filet na 4 równe kotlety. Umieść je w szklanej misce. Do osobnej miseczki wsyp wszystkie przyprawy, zgnieciony czosnek, wlej olej sezamowy, sos sojowy oraz miód. Wymieszaj marynatę.
Zalej marynatą kurczaka i dokładnie wmasuj. Zawiń miskę folią spożywczą i schowaj ją do lodówki na minimalnie całą noc. Przed smażeniem należy wyjąć kurczaka na 30 minut z lodówki. Mięso musi uzyskać temperaturę pokojową, żeby równomiernie się usmażyło.
Na suchej patelni rozgrzej olej słonecznikowy lub rzepakowy. Wykładaj na nią kurczaka i smaż na średnim ogniu z każdej strony, aż złapie ładny jasno-brązowy kolor i delikatną chrupkość. Z marynaty zrób sos, zagęszczając ją skrobią z wodą. Podawaj od razu po usmażeniu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kurczaka w sosie z sera pleśniowego. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne pyzy z mięsem.
Źródło zdjęcia: canva/Bartosz Luczak, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarnamaniusia