Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety z ziemniaków, jajek i szynki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:44

Kotlety z ziemniaków, jajek i szynki

Kotlety z ziemniaków, jajek i szynki
canva/oksix

Kotlety z ziemniaków, jajek i szynki to pomysł na szybkie, delikatne i smaczne kotleciki, które posmakują całej rodzinie, nawet największym niejadkom. Kotlety są miękkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz i mają ciekawy smak przełamany suszonym majerankiem. Poznaj przepis na pyszne kotlety z ziemniaków, jajek i szynki.

Kotlety z ziemniaków, jajek i szynki to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Są delikatniejsze, lżejsze, ale równie pożywne i smaczne. Kotlety przygotujesz błyskawicznie i w tym samym tempie znikną z talerzy nawet najmłodszych domowników.

Kotleciki podaj z warzywnym puree, np. z zielonego groszku lub frytkami pieczonymi, ziemniakami. Do kotletów podaję również surówkę lub lekką i świeżą sałatką z pomidorów i ogórka. Możesz również upiec marchewkę z batatami i pietruszką. Każda opcja podania smakuje wybornie.

Przed przygotowaniem kotletów ugotuj ziemniaki i jajka, aby zdążyły dokładnie wystygnąć. Nie wyrabiaj potrawy z ciepłych produktów, ponieważ nie uformujesz ładnych kotletów. Danie dopraw suszonym majerankiem. Możesz go również zastąpić ziołami prowansalskimi, nie zapomnij jednak o posiekanym szczypiorku, który doda wyraźnego smaku.

Dzieci uwielbiają delikatne kotleciki- tu poznasz przepis na bezmięsne kotlety z kalafiora i jajek w delikatnej panierce, które doskonale sprawdzą się na szybki obiad.

Przepis na kotlety z ziemniaków, jajek i szynki

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki

  • 3 jajka (2 ugotowane na twardo, 1 surowe)

  • 5 plastrów szynki drobiowej

  • 3 plastry sera żółtego

  • pieprz, sól

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • łyżka mąki pszennej

  • pół łyżeczki majeranku

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z ziemniaków, jajek i szynki?

Ziemniaki obierz i ugotuj, ugotuj na twardo również 2 jajka, ostudź. Ziemniaki i jajka przełóż do miski i ubij tłuczkiem do ziemniaków, następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę szynkę, ser, majeranek, szczypiorek, dopraw solą, pieprzem. Wbij jajko, podsyp mąką i dokładnie wymieszaj i wyrób kotlety.

Szynka drobiowa w plastrach

Na większej patelni rozgrzej sporą ilość oleju roślinnego, kotlety obtocz w bułce tartej i smaż partiami po 3-4 minuty z każdej strony, aby ładne się zarumieniły. Kotlety przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.