Krajanka do rosołu jak u babci. Przygotujesz ją łatwo i za grosze
Domowa krajanka do rosołu była nieodłącznym elementem obiadu u babci. Delikatny jajeczny makaron doskonale komponuje się z tradycyjną zupą. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Są potrzebne zaledwie cztery tanie składniki, a smakuje o niebo lepiej niż sklepowe odpowiedniki i nie rujnuje portfela. Spróbujecie?
Jajeczny makaron krajanka świetnie pasuje do domowego rosołu. Jego samodzielne przygotowanie zdecydowanie się opłaca. Nie zajmuje ono wiele czasu, a makaron wychodzi tańszy niż kupny. Każdy sobie poradzi.
Przepis na znakomitą krajankę do rosołu
Składniki:
-
50 dag mąki pszennej
-
3 jajka
-
1-1,5 szklanki letniej wody
-
sól
Jak przyrządzić krajankę do rosołu? Babciny patent na makaron nie ma sobie równych
Mąkę pszenną wsypujemy na stolnicę lub do większej miski. Formujemy w niej dołek, do którego wbijamy jaja. Dodajemy też szczyptę soli i część wody. Dłonią wyrabiamy ciasto na makaron, w razie potrzeby zwiększając ilość wody. Ciasto powinno być dość twarde.
Ciasto dzielimy na kawałki i kolejno cienko je rozwałkowujemy, podsypując mąką. Placki makaronowego ciasta rozkładamy pojedynczo na kuchennych ściereczkach i pozostawiamy do przeschnięcia. Każdy podsuszony placek ciasta kroimy w pasy o szerokości 5-6 cm. Układamy je po 5-6 jeden na drugim, a potem ostrym nożem kroimy w cienkie paseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Krajankę do rosołu gotujemy partiami, każdą po 4-5 minut. Czas mierzymy od wypłynięcia nitek na powierzchnię płynu. Odcedzoną podajemy do rosołu.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na wyśmienite rosoły. Koniecznie spróbujcie pełnej smaku wersji bezmięsnej . Być może też spodoba się wam rozgrzewająca opcja z dodatkiem ostrej papryki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dodaj do kiszonych buraków 2 aromatyczne składniki. Wzmocnisz ich smak i właściwości
-
Jak suszyć grzyby, aby nie spleśniały? Koniecznie pamiętaj o 2 zasadach
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama