Smakosze.pl Przepisy Krajanka do rosołu jak u babci. Przygotujesz ją łatwo i za grosze
canva/Mike Annese

Krajanka do rosołu jak u babci. Przygotujesz ją łatwo i za grosze

23 października 2022

Domowa krajanka do rosołu była nieodłącznym elementem obiadu u babci. Delikatny jajeczny makaron doskonale komponuje się z tradycyjną zupą. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Są potrzebne zaledwie cztery tanie składniki, a smakuje o niebo lepiej niż sklepowe odpowiedniki i nie rujnuje portfela. Spróbujecie?

Jajeczny makaron krajanka świetnie pasuje do domowego rosołu. Jego samodzielne przygotowanie zdecydowanie się opłaca. Nie zajmuje ono wiele czasu, a makaron wychodzi tańszy niż kupny. Każdy sobie poradzi.

Przepis na znakomitą krajankę do rosołu

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 1-1,5 szklanki letniej wody

  • sól

Jak przyrządzić krajankę do rosołu? Babciny patent na makaron nie ma sobie równych

Mąkę pszenną wsypujemy na stolnicę lub do większej miski. Formujemy w niej dołek, do którego wbijamy jaja. Dodajemy też szczyptę soli i część wody. Dłonią wyrabiamy ciasto na makaron, w razie potrzeby zwiększając ilość wody. Ciasto powinno być dość twarde.

Ciasto dzielimy na kawałki i kolejno cienko je rozwałkowujemy, podsypując mąką. Placki makaronowego ciasta rozkładamy pojedynczo na kuchennych ściereczkach i pozostawiamy do przeschnięcia. Każdy podsuszony placek ciasta kroimy w pasy o szerokości 5-6 cm. Układamy je po 5-6 jeden na drugim, a potem ostrym nożem kroimy w cienkie paseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Krajankę do rosołu gotujemy partiami, każdą po 4-5 minut. Czas mierzymy od wypłynięcia nitek na powierzchnię płynu. Odcedzoną podajemy do rosołu.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na wyśmienite rosoły. Koniecznie spróbujcie pełnej smaku wersji bezmięsnej . Być może też spodoba się wam rozgrzewająca opcja z dodatkiem ostrej papryki .

Krajanka do rosołu jest znakomita
canva/FoodStock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy