Smakosze.pl Przepisy Prosty i pyszny krem z pora, pietruszki i soku z cytryny
canva/IsabelPoulin

Prosty i pyszny krem z pora, pietruszki i soku z cytryny

5 lutego 2022

Nic tak nie rozgrzewa w chłodne wieczory, jak pożywna zupa z warzyw. Spróbujcie kremu z pietruszki i pora z cytrusowym twistem, a wasze kubki smakowe oszaleją z przyjemności.

Zarówno por, jak i pietruszka w naszej kuchni są traktowane nieco po macoszemu , zwykle stanowiąc jedynie składnik bulionów i rosołów . A szkoda, bo warzywa te można wykorzystać na szereg innych sposobów. Proponujemy wam pyszny krem, w którym por i pietruszka spotykają się w obłędnej kompozycji z dodatkiem soku z cytryny.

Przepis na cudownie pyszną zupę krem z pora i pietruszki

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 2 średnie korzenie pietruszki

  • 1/2 niedużej cebuli

  • biała część pora

  • 1 cytryna

  • po szczypcie kardamonu i papryki chilli w proszku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • zmielony pieprz cytrynowy (opcjonalnie)

  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Pietruszki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Bulion warzywny podgrzewamy w sporym garnku. Wrzucamy do niego korzeń pietruszki i gotujemy około 15 minut, aż pietruszka zmięknie .

W międzyczasie obieramy i siekamy cebulę. Pora myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę, a następnie, po około 4 minutach, wrzucamy porowe talarki .

Całość smażymy przez około 10 minut na małym ogniu . Zawartość patelni przekładamy do bulionu z pietruszką i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy go do garnka z zupą.

Wszystko blendujemy na gładki krem i doprawiamy wedle uznania. Podajemy z grzankami. Pasowały będą zarówno te drobne, kupione w sklepie, lub większe, przygotowane jak w tym przepisie .

Do kremu wyśmienicie smakował będzie także świeży chleb z chrupiącą skórką, posmarowany cienką warstwą masła i oprószony solą morską. Możemy pokusić się jeszcze o wrzucenie do niego porcji odcedzonej ciecierzycy z puszki. Dzięki temu zupa zyska porcję białka i będzie jeszcze bardziej sycąca.

Por i pietruszka na blacie
Por i pietruszka na blacie

Źródło zdjęcia: canva/star71

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: palcelizac

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy