Niesamowity patent siostry Anastazji na sernik kalifornijski
Sernik kalifornijski siostry Anastazji jest ciastem na tyle pysznym, a przy okazji łatwym w przygotowaniu, że każdy powinien go spróbować. Deser ten jest ciekawym połączeniem sernika oraz kruchego ciasta. Dzięki temu wszyscy miłośnicy słodkości znajdą w nim coś dla siebie - różnorodną konsystencję, pyszny smak oraz przepiękny wygląd.
Sernik kalifornijski z przepisu siostry Anastazji to prawdziwa symfonia smaków oraz tekstur. Gładka serowa masa, kruche i chrupiące ciasto oraz soczyste i delikatne owoce. Takie połączenie to świetny sposób na cukierniczy sukces.
Nazwa ciasta pochodzi od śliwek kalifornijskich, czyli suszonych owoców użytych w recepturze. Oczywiście można zamienić je na klasyczne rodzynki lub inne suszone owoce, lecz trzeba mieć na uwadzę, że efekt może nie być tak spektakularny.
Przepis na sernik kalifornijski siostry Anastazji
Składniki:
Ciasto:
310g mąki pszennej
150 g masła
70 g cukru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Sernik:
1 kg twarogu
210 g miękkiego masła
210 g cukru drobnego
8 jajek
1 paczka budyniu waniliowego
Kruszonka:
190g masła
200 g mąki pszennej
60 g mielonych migdałów
100 g cukru
Dodatkowo:
płatki migdałowe
szczypta cynamonu
400 g śliwek kalifornisjkich
Przygotowanie ciasta:
Na stolnicę wsyp mąkę, proszek do pieczenia, posiekane zimne masło i przesiekaj je nożem. Dodaj do nich żółtka utarte z cukrem oraz śmietanę i wyrób gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut. Wyłóż nim blachę z papierem do pieczenia, posyp odrobiną cynamonu, posiekanymi śliwkami i płatkami migdałowymi.
Przygotowanie masy serowej:
Miękkie masło utrzyj z cukrem, po czym dodawaj powoli po 1 żółtku. Wsyp proszek budyniowy oraz zmielony twaróg. Wymieszaj miskerem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą serową. Wylej całość na ciasto.
Przygotowanie kruszonki i pieczenie:
Zimne masło, mąkę, cukier i migdały umieść w misce i rozetrzyj w palcach do połączenia. Rozkrusz ją równomiernie nad ciastem. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 50 minut. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego. Ten tekst wyjawia przepis na domową bagietkę z masłem czosnkowym.
Źródło: canva/manyakotic, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Wysoki jak góra biszkopt na sodzie bez grama proszku do pieczenia
Nieziemsko prosty sposób na placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem
Źródło: smakinatalerzu Zapraszamy na nasz Instagram