Smakosze.pl Przepisy Kremowa, konkretna jajecznica z wybornym dodatkiem
canva/nortonrsx

Kremowa, konkretna jajecznica z wybornym dodatkiem

6 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jajecznica jest prostym daniem, które można przygotować na wiele sposobów. Jeśli marzysz o kremowej, konkretnej jajecznicy, dodaj do niej wyborny składnik, dzięki któremu rzeczywiście taka będzie. Bez problemu znajdziesz go w swojej lodówce, a twoja jajecznica będzie smakować tak, jak lubisz.

Jajecznica to pożywne danie do przygotowania w kilka minut. Jest chyba jednym z najlepszych pomysłów na śniadanie dla zabieganych. Może być jednak na tyle smaczna, że warta będzie nawet dnia odświętnego. Wszystko zależy od tego, jak ją przygotujesz i co do niej dodasz.

Dziś proponujemy wam dodać do jajecznicy majonez. Ten produkt w swoim składzie zawiera już jajko i olej, jednak potrafi sprawić, że jajecznica wyjdzie niezmiernie kremowa. Oczywiście pod warunkiem, że nie zetniecie jej zbyt mocno. Bo jednak najsmaczniejsze jajka to te, które pozostają nie do końca ścięte.

Kremowa, konkretna jajecznica z wybornym dodatkiem

Składniki:

  • 4 jajka

  • 1 łyżeczka majonezu

  • 1 łyżeczka wody

  • 1 łyżeczka masła

  • sól, pieprz

  • szczypiorek lub natka pietruszki do posypania

Przygotowanie kremowej jajecznicy

Patelnię rozgrzej niezbyt mocno. Połóż na niej łyżeczkę masła i rozprowadź je po całej patelni, by ją natłuścić.

Jajka wybij na patelnię, dodaj majonez i wodę. Całość mieszaj łopatką, cały czas podgrzewając. Oprósz solą i pieprzem, smaż, aż jajka będą odpowiednio ścięte.

Jajecznicę przełóż na talerz, jeśli lubisz, posyp posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem i rzodkiewkami lub pomidorem.

Wskazówka: Jajka możesz też wybić do miski, dodać majonez i wodę i całość wymieszać widelcem. Potem wylać masę na patelnię i smażyć, mieszając.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na pyszną jajecznicę. Sprawdź, jak przygotować sycącą jajecznicę po góralsku , a także jak zrobić jajecznicę z serem i pomidorem .

majonez
majonez

Źródło zdjęcia: canva/tashka2000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: o2

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy