Smakosze.pl Przepisy Kremowe, delikatne naleśniki na bazie maślanki bez grama mleka
canva/SStajic, Getty Images

Kremowe, delikatne naleśniki na bazie maślanki bez grama mleka

8 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Naleśniki na bazie maślanki zachwycają przede wszystkim swoją kremowością i delikatnością. W porównaniu do naleśników na mleku poniższa wersja ma silniejszy smak, który lepiej współgra ze słodkimi dodatkami, jak dżem owocowy. Podając je do stołu, szybko usłyszysz prośby o zdradzenie przepisu.

Naleśniki często wybierane są jako sposób na obiad, ponieważ są wyjątkowo uniwersalną potrawą. Można bowiem przygotować je na słodko z owocami czy dżemami, a także na słono - wystarczy wymienić składniki użyte do zrobienia farszu na wytrawne.

W przypadku naleśników na bazie maślanki sam proces gotowania wygląda tak, jak zawsze. Po zmiksowaniu surowej masy warto odstawić ją na 15 minut. Dzięki temu mąka wchłonie wilgoć z maślanki i naleśniki będą miały lepszą teksturę.

Przepis na naleśniki na bazie maślanki

Składniki:

  • 3 jajka

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 szklanki maślanki

  • szczypta soli

  • 2 łyżki oleju

Zacznij od przesiania mąki bezpośrednio do miski. Usunięcie grudek jest bardzo istotne, ponieważ uniemożliwiają one uzyskanie dobrej konsystencji ciasta. Do mąki wlej jajka, maślankę oraz wsyp szczyptę soli.

Zmiksuj składniki blenderem lub mikserem, aż staną się jednolitą masą. Odstaw ją pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie wlej do ciasta 2 łyżki oleju i ponownie wymieszaj całość.

Patelnię rozgrzej na palniku i posmaruj ją pędzelkiem zamoczonym w tłuszczu. Wylej na nią odrobinę ciasta i rozprowadź ją na patelni. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor i przekładaj je na talerz. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego. Ten tekst wyjawia przepis na domową bagietkę z masłem czosnkowym.

Naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/tab1962, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku; kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy