Krewetki
Canva.com - PicLeidenschaft

Krewetki na kilka sposobów - każdy znajdzie przepis dla siebie

Przepisy na pyszne krewetki, które zachwycą każdego smakosza i nadadzą domowemu obiadowi posmaku wykwintności równych najdroższym restauracjom.

Krewetkowe love – tysiące dań z pysznymi owocami morza.

Krewetki są z pewnością jednymi z bardziej docenianych i łatwo dostępnych owoców morza. Można kupić je świeże w sklepie rybnym lub mrożone w markecie. Cieszą się popularnością szczególnie w kręgach ludzi uwielbiających zdrową żywność – ich smaczne i niskokaloryczne mięso jest w dodatku lekkostrawnym źródłem łatwo przyswajalnego białka (aż 18 gramów białka w 100 gramach produktu). Są również źródłem kwasów omega-3, jodu i magnezu. Posiadają mnóstwo zdrowej witaminy B3 i B6, które wpływają pozytywnie na zdrowie psychiczne i metabolizm. W niektórych kulturach krewetki uważane są nawet za afrodyzjak.

Ich minusem może być konieczność obrania z pancerzyka, jednak w przypadku krewetek dużych, czyli tygrysiej odmiany, zwanej także królewską, na pewno nie będzie to problemem. Oprócz krewetek tygrysich znane są także krewetki białe, które również nazywane są królewskimi (łatwo więc się pomylić), krewetki grenlandzkie, czy małe, koktajlowe. W przypadku przyrządzania krewetek na ciepło lepiej użyć krewetek świeżych, niż mrożonych, ponieważ mrożone mogą zawierać dużo wody, która odbierze im aromat. W przypadku grillowania lepiej użyć nieobranych krewetek, w przypadku smażenia – obranych.

Ciekawe jest również oznakowanie krewetek na opakowaniach i warto zwrócić na nie uwagę. Krewetki często występują w rozmiarze 31/40, co oznacza, że w jednej paczce należy spodziewać się od 31 do 40 krewetek. W przypadku krewetek z głową liczby oznaczają ilość sztuk w 1 kg.

Krewetki mogą posłużyć jako część dania głównego, dodatek do zupy, składnik sałatki lub np. przystawka w formie koktajlu krewetkowego.
Chcę się z wami podzielić przepisem na niesamowite krewetki, które przyćmią te serwowane nawet w najlepszych restauracjach. Można je podsmażyć, poddusić, upiec bądź ugrillować.


Krewetki z czosnkiem, natką pietruszki i chili.

Najsmaczniejszym i najpopularniejszym daniem krewetkowym są krewetki na maśle, z czosnkiem, natką pietruszki i papryczką chili. Podlewane białym winem i podawane z bagietką zachwycą każdego, kto ich spróbuje!

Potrzebować będziemy:
20 sztuk większych krewetek (oczywiście mrożone też wchodzą w grę, ale lepsze będą świeże)
4 ząbki czosnku
40 g masła
50 ml białego wina
3 łyżki oliwy lub oleju
sól, pieprz
świeża natka pietruszki
½ papryczki chili bądź chili w proszku

Krewetki rozmrozić, jeśli jest taka potrzeba i obrać z pancerzy. Krewetki opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, podsmażyć czosnek i chili przez ok. minutę. Włożyć krewetki. Do krewetek dolać wino i smażyć przez ok. minutę. Na koniec dodać natkę pietruszki, resztę masła i oliwę. Doprawić solą, pieprzem. Podawać na świeżym kawałku bagietki.

Makaron z krewetkami
Oprócz bagietki bardzo popularnym dodatkiem do krewetek jest makaron. Włoskie spaghetti, tagliatelle, japoński udon, czy ramen – w zależności od potrzeby użyć możemy wielu rodzajów makaronu. W tym przepisie dowiesz się jak przyrządzić tagliatelle z krewetkami.

Składniki:
Ok. 15 krewetek średnich lub 30 koktajlowych
300 g makaronu tagliatelle
oliwa
cebula
masło
czosnek
oregano
100 gram pomidorków koktajlowych
natka pietruszki
śmietanka 30%

Krewetki w zależności od potrzeby oczyścić, oderwać ogonki, opłukać i osuszyć. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekaną drobno cebulę oraz czosnek, dodać oregano. Następnie dodać krewetki i podsmażyć mieszając. Dodać sól i pieprz. Dodać przekrojone wpół pomidorki koktajlowe oraz posiekaną natkę pietruszki. Smażyć ok. pół minuty.
Do krewetek wlać śmietankę. Gotować kolejną minutę. Na patelnię dodać makaron, wszystko razem zamieszać i przez chwilę poddusić.

Krewetki w tempurze z sosem koktajlowym.

Jedną z ciekawszych i najsmaczniejszych propozycji podania krewetek są krewetki w tempurze. Smaczne, chrupiące, idealne z sosem koktajlowym.

Co będzie nam potrzebne?
Surowe krewetki, ok. 25 sztuk (przy tempurze powinniśmy unikać mrożonych)
Jajko
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Oliwa
Sól
Przyprawy do wyboru

Krewetki w zależności od potrzeby oczyścić, oderwać ogonki, opłukać i osuszyć.
Bardzo zimną wodę gazowaną wlać do miski, dodać jajko, ok. pół szklanki mąki ziemniaczanej i szklankę mąki pszennej. Ciasto powinno być dość gęste. Przyprawić solą i przyprawami wedle wyboru.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Krewetki dodatkowo obtaczany najpierw w mące a dopiero później w tempurowym cieście. Smażymy krewetki do momentu ich zarumienienia.

Sos koktajlowy
Sos koktajlowy do krewetek można kupić gotowy, polecam jednak zrobić go samemu. Jest on prosty w przyrządzeniu i wymaga jedynie kilku składników. Domowy sos koktajlowy do krewetek na pewno będzie smaczniejszy niż kupny.
Składniki:
6 łyżek majonezu
5 łyżek śmietany
4 łyżki passaty pomidorowej
1 łyżka cukru
Papryczka chlii

Papryczkę chili drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce i czekamy ok. 10 minut aż się „przegryzą”.

Następny artykuł