Kroję cebulę, pakuję do słoika i wlewam zalewę. Ten przepis musi dostać medal
Cebula urozmaica smak wielu dań. Jednak marynowana czerwona cebula to dopiero niebo w gębie. Z nią kanapki, burgery i surówki nie będą miały sobie równych. Przepis jest banalnie prosty i błyskawiczny.
Zamarynuj cebulę w prosty sposób
Bez cebuli trudno wyobrazić sobie gotowanie. Dodajemy ją do surówek, kanapek, zapiekanek, czy chociażby- jajecznicy . Siekamy surową i podsmażamy na patelni. W każdym wydaniu cebula podkręca smak dań. Warto przyrządzić marynowaną czerwoną cebulę, która wygląda wspaniale i smakuje jeszcze lepiej .
Delikatna i o głębokim smaku nie wymaga pasteryzowania. Cebulę marynowaną przyrządzimy w dosłownie 10 minut. Wystarczy pokroić ją, włożyć do słoika i zalać zalewą , którą robimy z octu, wody, soli i cukru. Można też dołożyć czosnek, pieprz, czy płatki chili .
Jak zrobić cebulę marynowaną?
Składniki:
- 3 średnie cebule
- 125 ml ody
- 75 ml octu winnego
- ⅓ szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
- 1 łyżeczka białej gorczycy
- opcjonalnie płatki chili
Przygotowanie cebuli marynowanej zaczniemy od obrania cebuli i pokrojenia jej w cieniutkie plasterki. Warto użyć mandoliny. Cebulę wkładamy do 2-3 słoików. Czosnek kroimy w plasterki i wkładamy do słoików. Dodajemy też przyprawy .
Dalsza część tekstu pod filmem.
Następnie musimy zagotować wodę, dodajemy sól i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się. Wlewamy ocet i ponownie mieszamy. Cebulę w słoikach zalewamy ciepłą zalewą. Zostawiamy do ostygnięcia. Potem zakręcamy słoiki i wkładamy do lodówki na 12 godzin .
Cebula marynowana, czyli głębia smaku
Cebulę marynowaną należy przechowywać w lodówce. Wychodzi niezwykle smaczna i delikatna. To zasługa zalewy i użytych przypraw . Można dowolnie z nimi eksperymentować. Jeśli zależy nam na ostrzejszym smaku, to warto dodać więcej czosnku lub chili.
Cebula marynowana smakuje najlepiej z burgerami, surówkami, ale też kanapkami z ulubionymi dodatkami . Z cebulą w takim wydaniu poradzi sobie każdy. Przepis jest bardzo prosty i gwarantuje pyszny smak. Pisaliśmy, jakie przetwory najlepiej zrobić zimą . Radziliśmy, jak nigdy nie należy podgrzewać miodu .
Źródło: platebykate.com