Przenigdy nie wylewaj go do zlewu, działa jak balsam na jelita
Ogórki kiszone to przysmak, który ze względu na prozdrowotne właściwości na potęgę spożywany w okresie zimowym. Nie każdy wie, że cenne jest nie tylko warzywo, ale i woda po ogórkach. Zamiast wylewać, wykorzystaj ją ponownie, a poprawisz funkcjonowanie organizmu.
Nie tylko ogórki
Przed zimą wszyscy przygotowują kiszonki, które zawierają sporo witaminy C oraz innych wartości odżywczych, które wspomagają odporność. Najpopularniejsze są przede wszystkim ogórki kiszone. Cenimy samo warzywo, a zupełnie nie doceniamy wody, w której się znajdują. Okazuje się, że ona również posiada wiele cennych właściwości.
Poznaj je, a będziesz żałować, że wcześniej ten cenny składnik trafiał do zlewu. W dodatku dowiesz się także, że sok z ogórków można wykorzystać do urozmaicenia smaku wielu potraw. Szczegóły przedstawiamy w dalszej części tekstu.
Karkówka po zbójnicku jest hitem w moim domu. Ten obiad wystarcza mi zawsze na 2 dni
Woda z ogórków – właściwości
Podczas kiszenia ogórków, powstaje kwas mlekowy, czyli naturalny probiotyk. Znajduje się on w zalewie, dlatego nie należy się jej pozbywać. Kwas wspomaga pracę jelit, oczyszczając je między innymi ze szkodliwych związków, poprawiając przy tym ich mikroflorę.
Dalsza część pod tekstem
Woda z ogórków wpływa również na stan skóry, włosów i paznokci. Poprawia pracę metabolizmu, a także działa oczyszczająco na wątrobę.
Pomimo tych wielu zalet trzeba pamiętać, że woda zawiera sporo soli. Dlatego osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym, chorobami nerek lub serca, nie powinny spożywać jej w nadmiarze.
Jak wykorzystać wodę z ogórków?
Na pierwszą myśl o wykorzystaniu wody z ogórków przychodzi zupa ogórkowa. To całkiem niezły trop, bo kwas sprawdza się w każdym daniu, gdzie potrzeba wprowadzić nuty kwasowości. Zalewą można więc zastąpić ocet lub sok z cytryny.
Sok z ogórków sprawdzi się także do marynowania ryb lub wzbogacenia smaku sosów i gulaszu z wieprzowiny. Wykorzystując zalewę z ogórków do gotowania, trzeba pamiętać o jednej zasadzie. Wlewamy ją dopiero wtedy, kiedy wszystkie gotujące się składniki będą miękkie. W przeciwnym razie kwas sprawi, że składniki się nie ugotują i pozostaną twarde.
Sprawdź także przepis na pieczony obiad oraz zobacz, co wyjdzie z połączenia żółtek i mleka.