Przenigdy nie podgrzewaj miodu w ten sposób. Skutki będą fatalne
Miód uległ krystalizacji, a ty, żeby przywrócić go do płynnej formy, gotujesz go w garnku? To jeden z najgorszych pomysłów, który może przyczynić się do zepsucia produktu. Poznaj bezpieczniejszy sposób, a także dowiedz się, dlaczego miód ulega krystalizacji i jak go przechowywać. Już nigdy nie popełnisz błędu.
Nigdy nie rób tak z miodem
Miód jest niezastąpionym dodatkiem, nie tylko do zimowych herbat, ale także do przygotowania wielu smacznych potraw. Ma prozdrowotne właściwości, a zawarte w nim witaminy przyczyniają się do polepszenia odporności.
Niestety, ten wartościowy produkt ulega czasem krystalizacji, przez co jego forma zmienia się z płynnej na stałą. Wielu ma na to sposób, który polega na podgrzaniu słoika z miodem w garnku. Choć skuteczny, w ogóle nie powinien być wykorzystywany.
Zdaniem ekspertów zbyt wysoka temperatura przyczynia się do tego, że miód traci witaminy i enzymy. Jak więc przywrócić miodowi płynną formę?
1 błąd i drewniana łyżka staje się siedliskiem bakterii. Nigdy tak nie róbCo oznacza krystalizacja miodu?
Zanim wyjaśnimy kwestię poprawnego podgrzewania miodu, warto wyjaśnić, czym jest krystalizacja miodu. Wynika ona z tego, że zawarte w nim cukry (glukoza i fruktoza) wytrącają się do postaci ciała stałego. W praktyce oznacza to jednak, że miód jest niewłaściwie przechowywany, a konsekwencji może dojść do jego fermentacji.
Dalsza część tekstu pod filmem
Warto również pamiętać, że krystalizacja jest naturalnym procesem i świadczy o tym, że miód jest prawdziwy. Jeżeli jednak do tego dojdzie, nie podgrzewaj go. Wystarczy umieścić słoik z miodem w garnku lub misce, a następnie zalać go ciepłą wodą z kranu. Ciecz ma niższą temperaturę niż gotująca się woda, ale też na tyle wysoką, że po dłuższym czasie miód odzyska płynną konsystencję.
Jak przechowywać miód?
Jak zaznaczyliśmy na początku, aby uniknąć zbyt szybkiej i częstej krystalizacji miodu, należy go odpowiednio przechowywać. Niektórzy twierdzą, że świetnie nadadzą się do tego piwnice, gdzie panuje bardzo niska temperatura. Jest to dobre miejsce, tylko wtedy, kiedy temperatura nie spada poniżej 10 stopni Celsjusza.
Idealne miejsce to takie, gdzie panuje stała temperatura pomiędzy 10 a 21 stopni i gdzie nie docierają promienie słoneczne. Wydawać się może, że takim miejscem jest na przykład szafka kuchenna oddalona od źródeł ciepła w postaci piekarnika, kuchenki, zmywarki, lodówki lub mikrofali.
Sprawdź także sposób na czyszczenie pralki oraz dowiedz się, jakiego pieczywa z Biedronki należy unikać.