Smakosze.pl Przepisy Kroję cienko ogórki i zalewam tym sosem. Smak tej niecodziennej mizerii kładzie na łopatki
Fot. Canva/Traci L Smith's Images

Kroję cienko ogórki i zalewam tym sosem. Smak tej niecodziennej mizerii kładzie na łopatki

27 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o klasycznej mizerii i zrób tę z przepisu. Ogórki zalane obłędnym sosem smakują wyśmienicie. Dzięki tej surówce zwykły obiad stanie się wyjątkowym daniem, które zachwyci każdego. Wypróbuj przepis i o tym wyjątkowym połączeniu smaków przekonaj się sama.

Klasyczna mizeria do odstawki

Mizeria to klasyczny dodatek do pysznego obiadu. Uwielbia ją każdy, ale mało kto wie, że ten przysmak można ulepszyć i sprawić, że będzie jeszcze lepsza. Wszystko za sprawą sosu. Jest obłędnie dobry i co najważniejsze robi się go błyskawicznie.

Co ciekawe, ten sos nie zawiera śmietany. Właśnie tak ogórki podaje się na Węgrzech. O tym, czym ją zastąpić, dowiesz się listy poniżej. To właśnie tam umieściłem wszystkie potrzebne produkty.

krojenie ogórkó∑.jpg
Fot. Canva/GrashAlex
Moje ziemniaki z piekarnika nie mają sobie równych. Cały sekret tkwi w 1 banalnym dodatku

Nie tylko ogórki

Podstawą każdej mizerii są oczywiście ogórki. Nie inaczej jest i w tym przepisie. Ten składnik nie smakowałby jednak tak wybornie, gdyby nie sos. Jego smak wynika z użytych w odpowiednich proporcjach składników. Wszystkie potrzebne znajdziesz na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zaczynamy.

Składniki:

  • 2 ogórki szklarniowe
  • 250 ml wody
  • 30 g cukru
  • 40 ml octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • mielona papryka czerwona
  • pieprz
  • sól

Niecodziennie mizeria - przepis

Do miski wlej wodę oraz ocet. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp cukier i wymieszaj wszystkie składniki.

Ogórki umyj, a następnie pokrój je w cienkie plastry. Przełóż je do drugiej miski i zasyp je solą. Odstaw na 15 minut, aby sól wyciągnęła wodę. Odsącz je.

Ogórki w misce zalej zalewą. Wsyp odrobinę mielonej papryki oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Odstaw do lodówki, aby składniki przegryzły się z przyprawami. Gotową mizerię podawaj do obiadu. Sprawdź przepis na doskonałą przekąskę oraz poznaj tani sposób na sos boloński .

mizeria.jpg
Fot. Canva/voltan1
Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na placki ziemniaczane. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Zupę ogórkową gotuję tylko na tym mięsie. Mało kto o nim pamięta, a kosztuje grosze
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy