Kroję cienko ogórki i zalewam tym sosem. Smak tej niecodziennej mizerii kładzie na łopatki
Zapomnij o klasycznej mizerii i zrób tę z przepisu. Ogórki zalane obłędnym sosem smakują wyśmienicie. Dzięki tej surówce zwykły obiad stanie się wyjątkowym daniem, które zachwyci każdego. Wypróbuj przepis i o tym wyjątkowym połączeniu smaków przekonaj się sama.
Klasyczna mizeria do odstawki
Mizeria to klasyczny dodatek do pysznego obiadu. Uwielbia ją każdy, ale mało kto wie, że ten przysmak można ulepszyć i sprawić, że będzie jeszcze lepsza. Wszystko za sprawą sosu. Jest obłędnie dobry i co najważniejsze robi się go błyskawicznie.
Co ciekawe, ten sos nie zawiera śmietany. Właśnie tak ogórki podaje się na Węgrzech. O tym, czym ją zastąpić, dowiesz się listy poniżej. To właśnie tam umieściłem wszystkie potrzebne produkty.
Nie tylko ogórki
Podstawą każdej mizerii są oczywiście ogórki. Nie inaczej jest i w tym przepisie. Ten składnik nie smakowałby jednak tak wybornie, gdyby nie sos. Jego smak wynika z użytych w odpowiednich proporcjach składników. Wszystkie potrzebne znajdziesz na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zaczynamy.
Składniki:
- 2 ogórki szklarniowe
- 250 ml wody
- 30 g cukru
- 40 ml octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- mielona papryka czerwona
- pieprz
- sól
Niecodziennie mizeria - przepis
Do miski wlej wodę oraz ocet. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp cukier i wymieszaj wszystkie składniki.
Ogórki umyj, a następnie pokrój je w cienkie plastry. Przełóż je do drugiej miski i zasyp je solą. Odstaw na 15 minut, aby sól wyciągnęła wodę. Odsącz je.
Ogórki w misce zalej zalewą. Wsyp odrobinę mielonej papryki oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Odstaw do lodówki, aby składniki przegryzły się z przyprawami. Gotową mizerię podawaj do obiadu. Sprawdź przepis na doskonałą przekąskę oraz poznaj tani sposób na sos boloński .