Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na placki ziemniaczane. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.04.2024 14:42

Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na placki ziemniaczane. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

placki ziemniaczane ze śmietaną
fot. Canva

Placki ziemniaczane można robić na różne sposoby. Niektórzy dietetycy mówią, że ziemniaki w naszej diecie są dobre wtedy, kiedy traktujemy je jak warzywny dodatek do posiłku. Niech więc im będzie: oto przepis na placuszki warzywne, tyle tylko, że jednym z tych z warzyw jest właśnie kartofel.

Placki ziemniaczane z kalafiorem

Drugim składnikiem naszych placków ziemniaczanych jest kalafior. Ten specyficzny jadalny kwiat to warzywo o bardzo wielu obliczach. Dziś popularny jest nawet przepis na kalafiorowe risotto, w którym zmiksowany kalafior zastępuje ryżową bazę.

Patrząc na niego w tym świetle fakt, że kalafior doskonale sprawdza się jako dodatek do placków, nie jest zupełnie zaskakujący. Wzbogaca je o błonnik i wapń, będąc przy tym dodatkiem niskokalorycznym, a także zwyczajnie smacznym. Jedna część kalafiora na dwie części ziemniaków to doskonałe proporcje naszych placków.

stosik placków
fot. Canva
Zupę ogórkową gotuję tylko na tym mięsie. Mało kto o nim pamięta, a kosztuje grosze

Placki kalafiorowo-ziemniaczane

Placki ziemniaczane z dodatkiem kalafiora podawać można tak samo jak każde inne. Doskonale komponują się z jogurtem. Warto wypróbować ten przepis choćby i po to, by przekonać się do dalszych eksperymentów, jeśli chodzi o warzywne placuszki, które są świetnym wyborem zwłaszcza na posilający podwieczorek.

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 300 g kalafiora
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Ziemniaki i kalafior

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych okach. Kalafiora można również zetrzeć drobno na tarce, można też go poszatkować w blenderze na drobne kawałeczki. Ziemniaka odciskamy z wody, najlepiej wykręcając go w tetrowej ściereczce. Oba warzywa umieszczamy w misce.

Do ziemniaków i kalafiora dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajko. Białko może być dodane do wyrobionej masy w postaci sztywnej piany lub, w szybszej wersji, wyrobione w całości z pozostałymi składnikami. Masę dokładnie mieszamy rękami, przyprawiając solą i pieprzem.

Placuszki kładziemy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy je z obu stron, aż będą złociste. Podajemy je z gęstym jogurtem albo śmietaną. Doskonale sprawdzą się też jako dodatek do gulaszu.

Wypróbuj też przepisy na schab pieczony z cebulą i bułeczki z ziemniaczanym farszem.

placki z koperkiem
fot. Canva