Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Mizeria

Mizeria

Mizeria

mizeria
12.04.2024 19:32 Dodaję to warzywo do mizerii zamiast cebuli. Jest 100 razy lepsza

Mizeria na obiad do doskonały wybór. Poznaj przepis, w którym cebulę zastąpisz znacznie lepszym składnikiem. Dowiedz się, czym jest tajemniczy zamiennik i podaj tę znakomitą mizerię na najbliższy obiad. Rodzina oszaleje z zachwytu. 

mizeria bez śmietany
14.09.2023 11:12 Znalazłam w gazecie przepis na mizerię bez śmietany. Nie uwierzysz, czym warto ją zastąpić

Mizeria jest smacznym i zdrowym dodatkiem do dań obiadowych. Zwykle robimy ją ze śmietaną. Jednak odkąd znalazłam przepis na mizerię bez śmietany, to tylko taką przyrządzam. Śmietanę zastępuję produktem, który może was zaskoczyć.

mizeria na zimę
24.08.2023 12:27 W swoim domu co roku nastawiam tę mizerię do słoików na zimę. Smakuje wybornie, a w środku nie ma ani grama octu

Czy lubicie smak mizerii? Ja za nią przepadam i dlatego przygotowuję mizerię do słoików na zimę. Sprawdza się o każdej porze roku i smakuje wybornie. Polubią ją nie tylko dorośli, ale też dzieci. W moim domu jest prawdziwym rarytasem. 

mizeria
22.08.2023 16:15 Amerykanka pokazała zdjęcie mizerii. Można złapać się za głowę, „Wszyscy mówimy nie”

Mizeria jest lubianym i popularnym dodatkiem do dań obiadowych. Jednak jak się okazuje, może wywołać też ostrą dyskusję. Amerykanka zamieściła zdjęcie mizerii i się zaczęło. Wielbiciele tej surówki z ogórków bronili mizerii. Natomiast przeciwnicy mizerii ze zdjęcia nie szczędzili słów krytyki. 

canva/nif
18.08.2023 19:18 Ten sposób na mizerię podpatrzyłam w restauracji. Jest jeszcze bardziej orzeźwiająca

Podpatrzyłam w restauracji patent na niezwykle orzeźwiającą wersję mizerii. Kucharz zdradził, że to jej turecka wersja. Od tej pory przyrządzam ją bardzo często. Sekretem jej smaku jest niezwykle aromatyczny dodatek.

mizeria
07.08.2023 18:04 Oprócz ogórków, śmietany i koperku dodaję do mizerii jeszcze 1 składnik. Nic tak nie podkręca smaku

Mizeria pasuje idealnie do letniego obiadu. Może stanowić dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich, czy nawet kanapek. Ogórki świetnie też gaszą pragnienie, co ma znaczenie podczas upałów. Polecamy przepis na mizerię z czosnkiem, który świetnie podkręci smak tej lubianej surówki.

mizeria
31.07.2023 10:32 Siostra pokazała mi jak zrobić mizerię po warszawsku. Najchętniej jadłabym ją codziennie

Popularnym i lubianym dodatkiem do letnich obiadów jest mizeria. Smaczna i prosta w przygotowaniu często trafia na nasze stoły. Polecamy mizerię po warszawsku. Dodanie do niej jednego składnika wpływa na oryginalny smak tej surówki. Spróbuj koniecznie tego przepisu. 

mizeria
18.07.2023 20:38 Żadna śmietana. Wachowicz zalewa mizerię szalenie zdrowym produtem

Mizeria pasuje nie tylko do letnich obiadów. Lubimy ją jeść bez względu na porę roku. Zwykle dodajemy do niej śmietanę. Jednak Ewa Wachowicz wybiera zupełnie inny produkt. To niezwykle zdrowa alternatywa dla tłustej śmietany. 

mizeria
11.07.2023 01:01 Zamiast śmietany wlewam do mizerii pyszny napój. Wychodzi o wiele smaczniejsza

Mizeria, ziemniaczki i jajko sadzone - chyba nie ma lepszego obiadu! Chociaż surówkę zazwyczaj przyrządzamy ze śmietaną, równie dobra wyjdzie z dodatkiem maślanki. Uwielbiamy napój wspaniale podkręci jej smak.

mizeria z octem
06.07.2023 08:29 Podpatrzyłam w restauracji patent na mizerię. Teraz smakuje mi 100 razy lepiej

Mizeria jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych. Orzeźwia i nadaje smaku. Jest zdrowa i doskonale komponuje się z jajkiem sadzonym oraz ziemniakami. Dodanie odrobiny octu do mizerii sprawia, że smakuje jak z najlepszej restauracji. Warto wypróbować ten przepis. 

mizeria
27.06.2023 21:19 Magda Gessler nie daje zwykłej soli do mizerii. Jej wybór zaskoczy gospodynie

Przygotowanie mizerii wydaje się banalnie prostą sprawą. Jednak nie do końca tak jest. Bywa, że ten lubiany dodatek do dań obiadowych ma gorzkawy smak. Magda Gessler zdradza sekret pysznej mizerii. Wypróbuj patent znanej restauratorki.

mizeria Karola Okrasy
22.05.2023 16:10 Niebywałe, co Okrasa wlewa do mizerii. Tego się nie spodziewaliśmy

Mizeria jest doskonałym uzupełnieniem właściwie każdego dania obiadowego. Pasuje do mięs, zapiekanek czy placków ziemniaczanych. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Jednak mizeria Karola Okrasy jest niezłym zaskoczeniem kulinarnym. Wszystko przez jeden składnik, który dodaje znany kucharz. 

obieranie ogórków
20.05.2023 22:55 Prosty sposób na mizerię bez grama goryczy. 1 szczegół ma kolosalne znaczenie

Planujesz zrobić mizerię do obiadu? Sprawdź, co zrobić, by nie miała gorzkawych nut. Ważny jest jeden szczegół, na który warto zwrócić uwagę już przy obieraniu ogórków. Dzięki niemu mizeria będzie smakować wyśmienicie. Radzimy też, jak pozbyć się goryczki, jeśli się już pojawiła.

mizeria
07.05.2023 20:23 Wlej do mizerii zamiast śmietany. Będzie smakować jak ta, którą jadłeś na wakacjach u babci

Mizeria jest uwielbianym dodatkiem do drugiego dania. Doskonale komponuje się zarówno z kotletem schabowym, jak i jakiem sadzonym. Zazwyczaj dodaje się do niej śmietanę. Okazuje się, że wzbogacona o inny składnik może smakować jeszcze lepiej.

mizeria z miętą
10.08.2022 11:57 Orzeźwiająca mizeria z jogurtem i miętą. Surówka strąci z podium inne wersje dania

A co powiecie na orzeźwiającą mizerię z jogurtem i miętą do obiadu? Nasza surówka z pewnością strąci z podium inne jej wersje. Zachwycicie się lekkością, smakiem i aromatem. Jest nawet szansa, że ten dodatek zdominuje cały posiłek i jako pierwszy zniknie z talerzy. Mizeria kojarzy wam się z banałem i oklepanym smakiem? Czas to zmienić i uczynić z niej nieziemski dodatek. A nie trzeba przy tym się zbytnio męczyć. Wystarczy do pokrojonych ogórków dorzucić trochę listków mięty i innych dodatków, a potem wymieszać całość jogurtem naturalnym. Proste, prawda? A jakie smaczne.

przepis na mizerię z rzodkiewkami
26.07.2022 10:50 Świeża mizeria z rzodkiewkami. Przepyszny dodatek do letniego obiadu. Pamiętaj o 1 zasadzie

Polecamy świeżą mizerię z rzodkiewkami. Będzie ona przepysznym dodatkiem do letniego obiadu. Pamiętaj tylko o jednej zasadzie, a mianowicie, by obierać ogórek, zaczynając od jaśniejszego końca. Inaczej mizeria może mieć nieprzyjemny, gorzkawy posmak.Mizeria jest jedną z najpopularniejszych surówek znanych nie tylko w naszej kuchni. Jej przygotowanie jest bardzo proste, bo wystarczy pokroić ogórek w plasterki, a potem przyprawić i wymieszać ze śmietaną. My polecamy jednak nieco inną wersję mizerii — mizerię z rzodkiewkami. Wyróżnia się apetyczniejszym wyglądem i ostrzejszym smakiem, a jest tak samo łatwa do zrobienia. Zwróćcie tylko uwagę na to, od której strony obieracie ogórki. Pamiętajcie, by zaczynać od ich jaśniejszej strony. Ciemniejsza jest gorzkawa i gdy zaczniecie obieranie, właśnie od tego końca, rozprowadzicie goryczkę po całym ogórku.

Mizeria z ogórków kiszonych
22.07.2022 10:44 Najlepsza mizeria z ogórków kiszonych. Idealny dodatek do obiadu

Zapraszamy was na najlepszą mizerię z ogórków kiszonych. Będzie ona idealnym dodatkiem do obiadu, a zwłaszcza do mięsnych dań. Dzięki temu, że nie jest zrobiona ze świeżych ogórków, tylko z kiszonych, jest pełna smaku i o wiele lżejsza dla żołądka. Klasyczną mizerię robi się ze świeżych ogórków. Po obraniu ogórki kroi się w cienkie plasterki, oprósza solą i pieprzem, a na końcu miesza ze śmietaną. Oczywiście jest to przepis podstawowy, bo niektórzy dodają też do mizerii szczyptę cukru czy odrobinę octu, posypują ją koperkiem, a śmietanę zastępują jogurtem naturalnym. A wiecie, że w podobny sposób można zrobić mizerię z kiszonych ogórków?Jak smakuje mizeria z kiszonych ogórków? Ma pełniejszy smak, bo ogórki są kwaśne. Nie trzeba więc już zakwaszać sałatki octem czy sokiem z cytryny. Jest też lżej strawna, ponieważ ogórki kiszone są łagodne dla żołądka, a dodatkowo korzystnie wpływają na przewód pokarmowy. Także naprawdę warto zainteresować się tą wersją mizerii.

Zaskakująca śląska wersja mizerii. Smak lata
16.07.2022 18:08 Obłędna mizeria z dodatkiem octu. Mamy najlepszy przepis

Co podać do obiadu? Dobrym uzupełnieniem może być obłędna mizeria z dodatkiem octu. Mamy na nią najlepszy, prosty przepis. Przygotuj ją raz, a jej wyraźny smak z pewnością zachwyci cię na tyle, że wrócisz do tej receptury. Oczywiście przeciwnicy octu mogą go zastąpić sokiem z cytryny, który jest nieco łagodniejszy w smaku.Mizeria jest jednym z najbardziej klasycznych dodatków do obiadów. Szczególnym powodzeniem cieszy się latem, gdy są dostępne ogórki gruntowe. Wtedy jest niezwykle chrupiąca i smaczna. Jednak z ogórków sałatkowych czy węży, też wychodzi smaczna. Mizerię lubimy za jej orzeźwiający smak, który dają ogórki. Jednak można go też podbić innymi dodatkami, np. świeżym koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem, czy octem. Ten ostatni składnik przyjemnie zaostrza smak mizerii, ale lepiej nie przesadzać z jego ilością. Ocet traktujmy bardziej jako przyprawę.

mizeria
11.06.2022 21:01 Doskonała mizeria bez nabiału. Smakowity dodatek podkręci jej smak

Ogórki wymieszane ze śmietaną stanowią proste i szybkie dopełnienie wielu dań obiadowych. Jednak dla niektórych zestaw ten jest zbyt ciężkostrawny. Dlatego dziś proponujemy wam przepis na doskonałą mizerię bez nabiału. Jej smak doskonale podkręci oryginalny dodatek, którym jest mleko kokosowe. Choć produkty nabiałowe są popularne w naszej kuchni, to jednak coraz więcej osób z nich rezygnuje. Powodem są zazwyczaj względy zdrowotne, alergie i nietolerancje mleka oraz jego przetworów. Często są one zastępowane tzw. mlekami roślinnymi, które tak naprawdę z mlekiem mało mają wspólnego. To znaczy, mają zbliżony smak, jednak nie zawierają alergizujących białek, a także zwierzęcego tłuszczu i cholesterolu. Co by nie mówić, są zdrowsze. I właśnie po taki produkt sięgniemy dzisiaj, przyrządzając oryginalną wersję mizerii. Zamiast śmietaną, pokrojone ogórki polejemy mleczkiem kokosowym. Surówka zyska nowy wymiar, a przede wszystkim lżejszy, ciekawszy smak.

Zaskakująca śląska wersja mizerii. Smak lata
04.06.2022 16:07 Zaskakująca śląska wersja mizerii. Smak lata

Śląska wersja mizerii jest wyśmienitym dodatkiem do obiadu. Jest rzadka, ma dużo śmietany, a doprawiona solą, pieprzem i koperkiem rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na zaskakującą śląską wersję mizerii, to smak lata.Mizeria jest pysznym zamiennikiem surówek i sałatek obiadowych. Nie ma chyba lepszego dodatku do kotletów mielonych, filetów z kurczaka i jajek sadzonych. Mięso i jajko sadzone w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami i mizerią to przepyszne połączenie.Mizerię przygotowujemy na wiele sposobów, jednak moją ulubioną wersją jest mizeria po śląsku. Duża ilość gęstej, kwaśnej śmietany połączona ze świeżym smakiem ogórków, solą i pieprzem smakuje wyśmienicie i mogłabym jeść ją samą jako danie główne.Sekretem najlepszej mizerii jest doprawienie samych ogórków i zaczekanie, aż puszczą sok. To właśnie woda i śmietana tworzą duet doskonały. Mizeria jest dość rzadka, dlatego podaję ją w osobnych miseczkach, a śmietanę, która zostaje na dnie, mieszam z ziemniakami.Jeśli szukasz pomysłu na soczystego kurczaka do obiadu bez panierki- tu poznasz przepis na kurczaka w delikatnym cieście naleśnikowym. Koniecznie podaj go z mizerią. Czy wiesz, że obieranie ogórków ma wpływ na ich smak? Od której strony należy obierać ogórki?

mizeria
25.05.2022 17:33 Zachwycająca mizeria bez śmietany. Zastąpisz ją kultowym sosem

Czy wiesz, że nie musisz dodawać śmietany do mizerii? Możesz ją zastąpić kultowym sosem. Poznaj przepis na zachwycającą mizerię bez śmietany. Będzie przepyszna i lżejsza dla żołądka. Doskonale uzupełni danie obiadowe zawierające mięso, drób albo rybę. Mizeria to jeden z polskich klasyków. Jest prosta do zrobienia, więc często podajemy ją do obiadu. Wystarczy tylko pokroić ogórki w cienkie plasterki, doprawić je solą i pieprzem i wymieszać ze śmietaną. Coraz więcej osób zastępuje śmietanę jogurtem naturalnym, bo ten jest chudszy. Jednak połączenie ogórków ze śmietaną nie służy każdemu żołądkowi. Niektórzy po zjedzeniu mizerii odczuwają dyskomfort. Jeśli ty też tak masz albo po prostu chcesz spróbować mizerii w nowej wersji, przygotuj ją bez dodatku śmietany, a z pysznym sosem.

mizeria
09.05.2022 16:53 Zachwycająca mizeria po włosku. Zapomnisz o innych surówkach

Co dziś podać do obiadu? A może zachwycającą mizerię po włosku? Zrób ją raz, a zapomnisz o innych surówkach. Jest prosta do zrobienia, a zachwyca smakiem. Miesza się w niej bowiem świeżość ogórka, ostrość cebuli, aromat czosnku i kwaśność octu. Tak przyrządzona mizeria będzie doskonałym dodatkiem do dań z mięs, drobiu i ryb. Mizeria jest jednym z najprostszych dodatków do obiadu. Kojarzy się z wiosną i latem, lekkością i orzeźwiającym smakiem. W sumie można ją robić przez cały rok, bo świeże ogórki są cały czas w sprzedaży. Jednak najsmaczniejsza będzie, gdy zrobimy ją z ogórków gruntowych.Włoska mizeria różni się nieco od polskiej. Jej podstawą są ogórki, ale dodaje się też do niej cebulę i czosnek, a także ocet, majonez i kilka przypraw. Dzięki temu ma wyraźniejszy smak.

rzodkiewki
20.04.2022 22:39 Dlaczego warto jeść rzodkiewkę i co z niej przygotować?

Niemal każdy zna warzywo ze zdjęcia. Jest nią oczywiście chrupiąca rzodkiewka. Dziś powiemy wam, dlaczego warto jeść rzodkiewkę i co z niej przygotować. Nie zgadniecie, jak wiele sekretów skrywa ta smaczna roślina. Możecie też z niej przygotować wyborny dodatek do obiadu. Rzodkiewka jest jedną z bardziej lubianych nowalijek. Choć obecnie można ją kupić niemal przez cały rok, to kojarzy nam się z wiosną. O tej porze roku można ją bowiem zbierać z przydomowych ogródków i właśnie teraz jest najsmaczniejsza.Doskonale smakuje chrupana na przekąskę, można z niej też zrobić mizerię. Jednak oprócz smaku, warzywo to oferuje nam też walory zdrowotne. Warto je poznać.

mizeria
25.03.2022 22:52 Mizeria - ponadczasowy przepis na klasyczny dodatek do obiadu

Wydaje się, że mizeria jest jedną z najprostszych sałatek – do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilka składników. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ten klasyczny dodatek urozmaicić rzodkiewką, sałatą czy szczypiorkiem. Sama mizeria jest nie tylko przepyszna, ale i zdrowa – ogórek zawiera między innymi witaminy C, A i K oraz cenne makro- i mikroelementy, takie jak potas czy fosfor.Do sporządzenia mizerii możemy wykorzystać zarówno ogórki gruntowe, jak i szklarniowe. Te pierwsze świetnie nadadzą się do sałatki przygotowywanej w sezonie, ale druga opcja także będzie przepyszna. Poniżej podajemy najprostszy i najszybszy sposób na przyrządzenie tej pysznej sałatki, która idealnie pasuje do dań mięsnych i rybnych.

Mizeria z rzodkiewki i jogurtu
05.03.2022 01:00 Dietetyczna mizeria z rzodkiewek i jogurtu. Ogórek jest całkowicie zbędny

Klasyczna mizeria z ogórków i śmietany jest pysznym dodatkiem do obiadu, jednak jej kaloryczność jest ogromną wadą. Znacznie zdrowszą i lżejszą wersję można przygotować przy pomocy rzodkiewek oraz jogurtu naturalnego. Dodanie do nich świeżo siekanego szczypiorku podbija smak i intensyfikuje go. Raz próbując nasz mizerii, na zawsze zrezygnujesz z ogórków.Mizeria z rzodkiewek i jogurtu charakteryzuje się wyjątkowo silnym smakiem i aromatem, co przy niskiej zawartości kalorii jest rzadko spotykane. Taki efekt osiąga się poprzez wsypanie świeżego szczypiorku. Ważnym aspektem poniższej mizerii, jest niesolenie rzodkiewki przed zalaniem sosem. Sól wyciąga z niej wodę, przez co plasterki stają się miękkie i przestają chrupać. Warto też podać ją od razu po połączeniu wszystkich produktów, żeby nie wyszła rozwodniona.

mizeria
26.01.2022 01:00 Dlaczego do mizerii warto dodać ocet?

Mizeria jest jednym z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Najsmaczniejsza jest z ogórków gruntowych, ale dobrze też smakuje ze szklarniowych, dostępnych przez cały rok. Jej przygotowanie nie jest trudne, warto jednak wiedzieć, dlaczego do mizerii warto dodać ocet. W sumie wystarczy go dodać odrobinę, a sałatka zyska na wyrazistości.Mizeria, czyli ogórki w śmietanie albo coraz częściej w jogurcie naturalnym jest pomysłem na prosty dodatek do obiadu. Ogórki wystarczy pokroić w cienkie plasterki, doprawić i wymieszać ze śmietaną lub w wersji mniej kalorycznej — z jogurtem naturalnym.

mizeria
25.12.2021 01:00 Zaskakująca mizeria z jogurtem greckim i serem

Mizeria jest jednym z najsmaczniejszych i najłatwiejszych do zrobienia dodatków obiadowych. Doskonale pasuje do dań mięsnych i z drobiu, zwłaszcza jeśli podajemy je z ziemniakami. Dziś prezentujemy wam przepis na zaskakującą mizerię z jogurtem greckim i serem. Możecie zaserwować ją nawet do dzisiejszego obiadu.Klasyczna wersja mizerii to cienkie plasterki świeżego ogórka wymieszane ze śmietaną. Doprawia się je solą, pieprzem i cukrem, niektórzy też zakwaszają ogórki octem. Jednak ze smakiem świeżych ogórków doskonale komponuje się też rzodkiewka, szczypiorek, koperek czy dymka. My wzbogacimy tę sałatkę także serem.

rozdrabnianie ogórków
09.11.2021 01:00 Genialny patent Kuronia na doskonałą mizerię z cukrem pudrem

Jeśli potrzebujecie szybko przygotować dodatek do obiadu, przychodzimy wam z pomocą. Proponujemy orzeźwiającą mizerię, która pasuje do dań mięsnych i z drobiu. Poznajcie genialny patent Kuronia na doskonałą mizerię z dodatkiem cukru pudru, a już nigdy nie zrobicie jej inaczej. Najszybszą mizerię zrobisz, mieszając pokrojone ogórki z solą, pieprzem i śmietaną. Możesz też do niej dodać posiekany koperek lub szczypiorek. Jakub Kuroń doprawia zaś śmietanę cukrem pudrem. Dzięki temu mizeria ma pełniejszy smak, a śmietana staje się jakby bardziej kremowa.

  • 1
  • 2