Smakosze.pl Przepisy Kroję pigwę, a potem zalewam ją tym sokiem. Dżem smakuje jak milion dolarów
canva/Dmitry Buber

Kroję pigwę, a potem zalewam ją tym sokiem. Dżem smakuje jak milion dolarów

21 października 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Jesienią stawiam na przetwory z pigwy. Te niepozorne owoce mają nie tylko więcej witaminy C niż cytryna, ale również zachwycają swoim lekko kwaśnym smakiem w przetworach. Przygotowany z nich dżem doskonale współgra z naleśnikami i racuchami.

Jak zrobić dżem z pigwy?

Zrobienie dżemu z pigwy wcale nie jest trudne. Sekretem jego smaku jest dodatek dobrej jakości soku jabłkowego. Ważne jest, aby był on bez dodatku cukru.

Lista składników na dżem z pigwy:

  • 2 kg pigwy
  • 0,5 kg cukru (można zastąpić cukrem trzcinowym)
  • sok jabłkowy 100 procent bez dodatku cukru - 1 karton
odporność, sok z pigwy, pigwa
canva/peredniankina

Przepis na to ciasto dostałam od mamy. Nie ma lepszego deseru bez pieczenia niż piankowiec z galaretką

Prosty sposób na dżem z pigwy

Myję owoce pigwy i obieram je ze skórki, a następnie wycinam z nim gniazda nasienne i kroję na mniejsze części. Wrzucam je do garnka, zalewam sokiem jabłkowym i gotuję do miękkości. Następnie, sypię do nich cukier i gotuję jeszcze przez 10 minut.

Dżem wlewam do wyparzonych słoików, zakręcam i pasteryzuję przez 15 minut w temperaturze 100 stopni. Jakie inne dania można zrobić z pigwy? Odpowiedź poniżej.

Jak wykorzystać w kuchni pigwę?

Pigwa z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Najczęściej wykorzystujemy ją do przygotowania przetworów. Poza wspomnianym wyżej dżemem przygotowujemy z niej m.in. soki, syropy, konfitury do herbaty i nalewki. Mają one nie tylko walory smakowe, ale i zdrowotne . Pigwa może być również dodatkiem do ciast, deserów, a nawet pierogów. Warto, jednak pamiętać, że nie powinno się jej jeść na surowo .

Turecki dżem z pigwy.jpg
canva/Sabyna75
Kroję pora, jajka, ogórki konserwowe, dodaję 2 składniki i zalewam sosem. Ta sałatka jest lepsza niż bankietowa
Smaruję mięso mielone na waflu, wrzucam na patelnię, a potem do piekarnika. To danie to hit
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy