Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Poznajesz owoce ze zdjęcia? Niektórzy kompletnie o nich zapomnieli. Zrobisz z nich przepyszny smakołyk
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.09.2022 12:25

Poznajesz owoce ze zdjęcia? Niektórzy kompletnie o nich zapomnieli. Zrobisz z nich przepyszny smakołyk

Poznajesz owoce ze zdjęcia? Niektórzy kompletnie o nich zapomnieli. Zrobisz z nich przepyszny smakołyk
canva/LoggaWiggler z Pixabay

Poznajesz owoce ze zdjęcia? Oczywiście na fotografii widnieje pigwa. Można ją wykorzystać w przepyszny sposób. Domowa konfitura z pigwy z dodatkiem cynamonu i goździków jest gratką dla każdego smakosza. Przetwory są słodkie, aromatyczne i zdrowe. Konfitura smakuje wyśmienicie z grzankami, naleśnikami i świeżym pieczywem. Z pigwy możemy przygotować dżemy, konfitury, a także soki i domowe nalewki. Pigwa jest kwaśnym owocem bogatym między innymi w witaminę C, dlatego też jest szczególnie polecana w okresie jesienno- zimowym na wzmocnienie odporności.

Konfitura z pigwy nie jest kwaśna, ponieważ dodajemy do niej cukier, który w naturalny sposób zagęści nasze przetwory. Konfitura będzie smakować rewelacyjnie, kiedy doprawimy ją cynamonem i goździkami. Korzenne przyprawy wzmocnią również zdrowotne właściwości pigwy.

Do konfitury z pigwy wybierajmy wyłącznie zdrowe owoce. Nadgnita pigwa bardzo szybko zacznie się psuć, przez co przetwory będą do wyrzucenia. Konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, dzięki czemu będzie świeża i smaczna aż do następnego sezonu, nie zapomnijmy również o pasteryzacji.

Domowa konfitura z pigwy z dodatkiem korzennych przypraw

Składniki:

  • 1,5 kg pigwy

  • 1 kg cukru

  • łyżeczka cynamonu mielonego

  • 4 goździki

  • 2 szklanki wody

Jak zrobić konfiturę z pigwy? Będzie pysznym dodatkiem do pieczywa, naleśników i herbaty

Pigwę umyj i sparz wrzątkiem, następnie przekrój na pół, wyjmij gniazda nasienne, a owoce ze skórką pokrój na mniejsze kawałki. Pigwę włóż do większego garnka, wsyp cukier, wlej wodę i gotuj na najmniejszym ogniu przez 3 godziny od momentu wrzenia.

Po tym czasie owoce powinny stać się czerwone i półprzeźroczyste. Dodaj do nich cynamon i gotuj, aż powstanie gęsta konfitura. Gotową konfiturę przełóż do umytych i wyparzonych słoików.

Do każdego słoika włóż po 2- 3 goździki, zakręć i pasteryzuj przez 15 minut, następnie odstaw do góry dnem, żeby zakrętki zrobiły się wklęsłe. Zimne słoiki przestaw do spiżarni.

Przygotuj również zdrowy sok z pigwy na zimę. Na wzmocnienie odporności doskonale sprawdzi się sok z aronii. Dodaj go do herbaty, będzie smakować wyśmienicie.

Konfitura z pigwy
canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: