Smakosze.pl
Poznajesz owoce ze zdjęcia? Niektórzy kompletnie o nich zapomnieli. Zrobisz z nich przepyszny smakołyk

canva/LoggaWiggler z Pixabay

Poznajesz owoce ze zdjęcia? Niektórzy kompletnie o nich zapomnieli. Zrobisz z nich przepyszny smakołyk

21 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Poznajesz owoce ze zdjęcia? Oczywiście na fotografii widnieje pigwa. Można ją wykorzystać w przepyszny sposób. Domowa konfitura z pigwy z dodatkiem cynamonu i goździków jest gratką dla każdego smakosza. Przetwory są słodkie, aromatyczne i zdrowe. Konfitura smakuje wyśmienicie z grzankami, naleśnikami i świeżym pieczywem.

Z pigwy możemy przygotować dżemy, konfitury, a także soki i domowe nalewki. Pigwa jest kwaśnym owocem bogatym między innymi w witaminę C, dlatego też jest szczególnie polecana w okresie jesienno- zimowym na wzmocnienie odporności.

Soczyste kotlety drobiowe

Maślankowe kotlety z piersi kurczaka. Wychodzą bosko soczyste

CZYTAJ DALEJ

Konfitura z pigwy nie jest kwaśna, ponieważ dodajemy do niej cukier, który w naturalny sposób zagęści nasze przetwory. Konfitura będzie smakować rewelacyjnie, kiedy doprawimy ją cynamonem i goździkami. Korzenne przyprawy wzmocnią również zdrowotne właściwości pigwy.

Do konfitury z pigwy wybierajmy wyłącznie zdrowe owoce. Nadgnita pigwa bardzo szybko zacznie się psuć, przez co przetwory będą do wyrzucenia. Konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, dzięki czemu będzie świeża i smaczna aż do następnego sezonu, nie zapomnijmy również o pasteryzacji.

Domowa konfitura z pigwy z dodatkiem korzennych przypraw

Składniki:

  • 1,5 kg pigwy

  • 1 kg cukru

  • łyżeczka cynamonu mielonego

  • 4 goździki

  • 2 szklanki wody

Jak zrobić konfiturę z pigwy? Będzie pysznym dodatkiem do pieczywa, naleśników i herbaty

Pigwę umyj i sparz wrzątkiem, następnie przekrój na pół, wyjmij gniazda nasienne, a owoce ze skórką pokrój na mniejsze kawałki. Pigwę włóż do większego garnka, wsyp cukier, wlej wodę i gotuj na najmniejszym ogniu przez 3 godziny od momentu wrzenia.

Po tym czasie owoce powinny stać się czerwone i półprzeźroczyste. Dodaj do nich cynamon i gotuj, aż powstanie gęsta konfitura. Gotową konfiturę przełóż do umytych i wyparzonych słoików.

Do każdego słoika włóż po 2- 3 goździki, zakręć i pasteryzuj przez 15 minut, następnie odstaw do góry dnem, żeby zakrętki zrobiły się wklęsłe. Zimne słoiki przestaw do spiżarni.

Przygotuj również zdrowy sok z pigwy na zimę. Na wzmocnienie odporności doskonale sprawdzi się sok z aronii. Dodaj go do herbaty, będzie smakować wyśmienicie.

Konfitura z pigwy

canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >