Smakosze.pl
Pigwa - polska cytryna

canva/hydrangea100

Czy można jeść pigwę na surowo?

24 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pigwa rodzi żółte, aromatyczne owoce kształtem przypominające jabłka. Warto sięgać po nią, szczególnie teraz, gdy pierwsze chłody często kończą się przeziębieniem czy grypa. Sprawdźcie jak je dobrze wykorzystać.

Pigwa nie tylko pomaga podnieść odporność organizmu, sprawdzając się tym samym w profilaktyce przeziębień i grypy. Jej owoce pozytywnie wpływają też na układ pokarmowy. Ich spożywanie nie tylko wspomoże odchudzanie, ale też zregeneruje wątrobę i wyreguluje poziom cholesterolu. Przyczyni się też do obniżenia poziomu cukru we krwi oraz pomoże uniknąć wymiotów, biegunek i wzdęć.

placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane bez mąki i jajek

CZYTAJ DALEJ

Czy możemy zjeść surową pigwę?

Niestety nie. Choć nie będzie dla nas trująca w tej postaci, owoce mają twardy miąższ, zawierający komórki kamienne. Poza tym są bardzo kwaśne. Spożycie ich bez obróbki termicznej będzie zatem trudne i mało przyjemne. Jak więc skorzystać z walorów prozdrowotnych tego owocu?

Z pigwy najlepiej przyrządzić przetwory: syrop do herbaty, nalewkę, konfiturę galaretkę czy kompot. Owoce pigwy to prawdziwe bomby witaminowe. Zawierają m.in. prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Są też bogate w garbniki, flawonoidy, antocyjany, karotenoidy i pektyny oraz składniki mineralne takie jak magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź czy siarka.

Przydatne naszemu organizmowi substancje pozyskać możemy, przygotowując pyszny sok z owocu pigwy. Wystarczy, że obrane i starte owoce zasypiemy cukrem, a po kilku dniach zlejemy powstały płyn. Na 1 kilogram owoców będziemy potrzebować aż pół kilograma cukru, ale efekt jest tego wart.

W opcji dla dorosłych możemy przyrządzić nalewkę, której niewielkie ilości warto od czasu do czasu wlać do herbaty. W tym przypadku owoce również zasypujemy cukrem, w proporcji 1:1. Powstały syrop jednak mieszamy z alkoholem, a dokładniej ze spirytusem i wódką w proporcji 1:1. Nalewka najsmaczniejsza wychodzi, gdy przeleżakuje około 2 miesięce, ale można jej też użyć od razu po sporządzeniu.

Jeśli szukacie sposobów na walkę z przeziębieniem, pomocny będzie napar z cytryny i imbiru. Możecie też wypić pyszne złote mleko. Smacznego.

Owoce pigwy w misce

Owoce pigwy w misce

Źródło zdjęcia: canva/zakrevska

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Szczegóły najnowszej oferty Biedronki

Czytaj więcej >
kawa

Produkty

Kawa staje się coraz droższa, nie każdego będzie na nią stać

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone i konserwowe

Produkty

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

Czytaj więcej >
ogórki w folii

Produkty

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Czytaj więcej >
Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie

Produkty

Do czego służą podkładki pod mięso?

Czytaj więcej >